2015. február 27., péntek

Lúdas Matyi: 65 éves az első színes magyar film

Fazekas Mihály, film, Ludas Matyi, Nádasdy Kálmán, Ranódy László, Soós Imre,
1950. február 27-én a budapesti Városi Színházban díszelőadáson mutatták be az első színes magyar filmet, a Lúdas Matyit.


A Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte, Hegyi Barnabás fényképezte film nagy felfedezettje a Lúdas Matyit alakító fiatal színész, Soós Imre volt, aki színészi alakításáért 1951-ben Karlovy Varyban elismerő oklevelet kapott.

A filmben a magyar színjátszás olyan nagyságai tűntek fel, mint Horváth Teri, Ruttkai Éva, Somlay Artúr, Görbe János és Kiss Manyi.

A példátlanul nagyszabású alkotásban hatszázan statisztáltak, külső helyszíneken, természetes környezetben forgattak korabeli ruhákkal, korábban nem alkalmazott sminkelési és világítási technikával.
Lúdas Matyi története Fazekas Mihály tollából született meg, írója mégis egy örök népmesei alakot teremtett. Matyi a magyar nép hőse, olyan figura, amely egyesíti magában a szegény jobbágyok életének valamennyi jellemzőjét: sorsuk nehézségét, a küzdést, a humort, a csavaros észjárást és a jóízű, pergő magyar nyelvet. Nem véletlen, hogy az első színes magyar film alkotóinak választása erre a történetre esett. (MNF)
A viszonylag ismeretlen színes technika számos nehézséget okozott: még a napfényben is nagyon erős világítást kellett alkalmazni, az árnyékban szinte korrigálhatatlanul viselkedett a nyersanyag.

A nyersanyag már a forgatás után két évvel elvesztette színeit, a hang pedig olyan torz volt, hogy amikor a filmet 1961-ben - fekete-fehérben - ismét forgalmazni kezdték, újraszinkronizálták. Fazekas Mihály 1805-ben írt verses elbeszélésének hőse, Lúdas Matyi így Soós Imre helyett sokáig Csíkos Gábor hangján szólalt meg. Ezért 2004-ben a filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum felújította, az eredeti hangot feljavították, az eredeti színeket erősítették fel digitális technikával.

Az egész filmre kiterjedő első hazai digitális színrestaurálás során több filmhibát nem lehetett szoftverrel kijavítani, a munkát manuálisan, kockánként kellett elvégezni. Az újjászületett alkotás DVD-n is megjelent.

A Lúdas Matyit számos országban vetítették, többek között az Egyesült Államokban és Kínában is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTVA