2015. február 10., kedd

Letartóztatták Elena Udreát

A Korrupcióellenes Ügyészség kedd esti kommünikéje szerint Traian Băsescu volt államelnök pártfogoltját három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják.


Elena Udrea, korrupció, Microsoft-ügy, pénzmosás, Románia, udrea arestat, udrea in arest
Udrea bilincsben: 24 órára őrizetbe vették a volt minisztert; a DNA szerdán 30 napos előzetest fog kérni a legfelsőbb bíróságon. A bíróságnak estig kell döntenie, hogy megalapozott-e az ügyészek kérése
Az elmúlt tíz év egyik legbefolyásosabb politikusának őrizetbe vétele azt követően vált lehetővé, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta az ügyészek valamennyi kérését, amelyek az Udrea elleni vizsgálatok lefolytatására, illetve előzetes letartóztatására vonatkoztak.

Udrea ellen több ügyben vizsgálódnak az ügyészek, a 24 órás letartóztatás azzal kapcsolatos, amelyben volt férjét, Dorin Cocoșt 9 millió euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítják iskolák felszerelését célzó számítástechnikai közbeszerzéssel kapcsolatban.

Az ügyészek tavaly októberben kezdték el a vizsgálatot a legnagyobb romániai korrupciós ügyként számon tartott esetben. A gyanú szerint Cocoș mellett Gabriel Sandu volt távközlési miniszter és Gheorghe Ștefan, Piatra-Neamț polgármestere összesen 18 millió euró kenőpénzt kaptak.

A vádhatóság Udrearól azt írta, hogy tudomása volt férje ügyeiről, és ő is részesült a csúszópénzből, amelynek eredetét ismerte. Továbbá Udrea 2009 és 2013 között több olyan ingatlan és egyéb vagyontárgy megvásárlását tüntette fel vagyonnyilatkozatában, amelyek értéke meghaladta politikusi és egyetemi oktatói tevékenységéből származó jövedelmét. Az ügyészek szerint ezt olyan kölcsönökből és osztalékokból tette meg, amelyeknek a legális eredetéért a politikus vállalta a felelősséget.

Az ügyészek azért gyanúsítják vagyonnyilatkozata meghamisításával, mert nem tüntette fel, hogy a SC Euro Hotels International cége kölcsönt kapott Dorin Cocoștól. Az ügyészek szerint a politikus azért lett volna köteles ezt megtenni, mert tulajdonosként osztalékot kapott a szóban forgó cégtől. Az ügyészek szerint Udreának tudomása volt férjének arról a szándékáról is, hogy hamis nyugtát akart szerezni a kenőpénz tisztára mosása érdekében.

Ha bukok, rántok magammal mindenkit

Amikor bűnvádi eljárás indult ellene, Udrea interjúk sorozatában fejtette ki azon meggyőződését, hogy ő a politikai szálakat a háttérből húzogató Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat ideiglenes igazgatója bosszújának áldozata. Úgy vélte ennek egyik bizonyítéka az, hogy amikor „kinyitotta a száját”, az ügyészség néhány óra alatt öt folyamodványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben ellene indítandó bűnvádi eljárásokhoz és letartóztatásához kéri a képviselők hozzájárulását.

Ahogy azt várni lehetett Coldrea nyilvánosan visszautasította az őt ért vádakat hétfőn. Az sem lepett meg senkit, hogy meghallgatása után a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság is arra a következtetésre jutott, hogy megalapozatlanok a Coldeát gyanúba keverő sajtónyilatkozatok. A képviselőház végül hétfőn, a késő este órákban hozzájárult Udrea előzetes letartoztatáshoz.

 Mentelmi jog

Korábban a parlament megtagadta több politikus kiadatását az igazságszolgáltatásnak, de Klaus Johannis tavaly novemberi elnökké választását követően a törvényhozó testület valamennyi ilyen ügyészségi kérést jóváhagyott.

A törvényhozói mandátummal rendelkező volt miniszterek ellen csak a parlament engedélyével vizsgálódhat az ügyészség, és akkor is engedélyt kell kérnie, ha egy törvényhozó ellen el akarja indítani az előzetes letartóztatásba helyezési eljárást.
Udrea tavaly novemberben államelnök-jelöltje volt a Traian Băsescu védnöksége alatt létrejött Népi Mozgalom Pártnak. Udrea, aki közeli barátja a Băsescu családnak, a tervek szerint tavasszal megpályázta volna a PMP elnöki tisztségét, de az év elején váratlanul bejelentette, hogy nem teszi meg. 
Udrea az Emil Boc vezette jobbközép kormánynak volt tagja 2009 és 2012 között.
Udrea azon ismert és befolyásos politikusok, üzletemberek, köztisztségviselők, vezető ügyészek sorát gazdagítja, akik az elmúlt hónapokban az ügyészek látókörébe kerültek különböző korrupciós ügyek miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.