2015. február 18., szerda

Lakó Péterfi Tünde: maszatol a bíróság a kétnyelvű árcédulák ügyében

Nem kell kifizetnie a pénzbírságot, de figyelmeztetésben részesítik, amiért 2013 októberében az Itthon vagyunk egyesület tagjaival kétnyelvű árcédulákat osztogatott egy marosvásárhelyi piacon.


Lakó Péterfi Tünde, Itthon vagyunk, Marosvásárhely, kétnyelvű árcédulák, anyanyelvhasználat, magyarság, Románia, igazságszolgáltatás,
Így néz ki egy „interetnikus ellentétet” gerjesztő, kétnyelvű „röpcédula”. Fotó: LPT
Az ügyben született jogerős ítéletet Lakó Péterfi Tünde ismertette blogján, román és magyar nyelven.

Az anyanyelvhasználatot népszerűsítő aktivista megbírságolása egész Erdélyt átfogó szolidaritási mozgalmat váltott ki, miután bejelentette: aprópénzzel fogja kifizetni a bírságot. Két hét alatt a kifizetendő összeg többszörösét gyűjtötték össze számára a támogatók.

Lakó Péterfi Tünde a bírság felének befizetése után a bíróságtól kérte a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését. Bár első fokon pert nyert, a Maros megyei törvényszék jogerős ítélete kihágásnak minősítette a kétnyelvű árcédulák osztogatását.

Miután az elsőfokú ítélet még a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítéséről rendelkezett, a jogerős végzés részben helyt adott a rendőrség fellebbezésének és figyelmeztetéssel helyettesítette a bírságot. Az aprópénzben befizetett 750 lejes pénzbüntetést Lakó Péterfi Tünde visszakapja, és a perköltséget sem kell megtérítenie.

Lakó Péterfi Tünde „maszatolásnak” minősítette a törvényszék döntését. Mint írta, számára az ítélet elfogadhatatlan, mert azt sugallja: tudják, hogy nem vétkes, mégsem adhatnak neki igazat a hatalommal szemben, ezért bejelentette: az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Tavaly júliusban, amikor első fokon pert nyert a rendőrséggel szemben, Lakó Péterfi Tünde azt hangoztatta: ügye arra bizonyíték, hogy az egyszerű embernek is érdemes kiállni az igaza mellett. Másokat is arra bátorított, harcoljanak jogaikért, ne hagyják, hogy bármely hivatal visszaéljen hatalmával.

Lakó Péterfi Tündét azért bírságolta meg a helyi rendőrség, mert magyar és román nyelvű árucímkéket osztogatott az eladóknak egy zöldségpiacon. Bírságára önkéntesek százai gyűjtötték az aprópénzt, amiből több mint egy tonnányi gyűlt össze. Az aktivista által szervezett pénzszámlálási kalákán ötven önkéntes öt órán keresztül számolta a pénzt, mely a kiszabott bírság többszörösét tette ki.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI