2015. február 20., péntek

Kurt Cobain ma lenne 48 éves

Ha élne, ma ünnepelné 48. születésnapját a Nirvana ikonikus frontembere, Kurt Cobain, aki 1994 április 5-én, úgy gondolta, úgy érezte, hogy betelt a pohár, és az egyetlen számára elfogadható kiutat egy döbbenetes és visszafordíthatatlan tettben látta.


Kurt Cobain, Nirvana, öngyilkosság, évforduló, grunge, Nevermind, Heart-Shaped Box,
Szupersztár zenész leszek, aztán megölöm magam és a dicsőség lángja fog övezni. Rafaella Cavalleri felvétele
Még csak 27 éves volt. Rövid, de viharos életéről akart és akaratlant leírt már a haláláért részben felelős vérszipó bulvársajtó, mi nem törődünk a kacsával, felelevenítjük inkább Kurt életének és karrierjének főbb állomásait.

Kurt a Washington állambeli Aberdeenben látta meg a napvilágot. Szülei kiskorában elváltak, ezután befelé fordult, egyetlen örömforrása egy ajándékba kapott gitár maradt. Iskolába járni nem szeretett, a festészet és az éneklés vonzotta. A Beatles és a Monkees, később a Kiss, a Black Sabbath, a Sex Pistols zenéjét hallgatta.

Cobaint, akinek két nagybátyja és egyik nagyapja is eldobta magától az életet, már ekkor foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata. Tizennégy éves korában videót készített „Kurt véres öngyilkosságot követ el” címmel, és gyakran emlegette barátainak:
Szupersztár zenész leszek, aztán megölöm magam és a dicsőség lángja fog övezni.
1982-ben elhagyta otthonát, egyik rokonától a másikig vándorolt, nem egyszer híd alatt vagy várótermekben aludt. Az iskolát abbahagyta, és punkkoncertekre kezdett járni, majd a Melvins nevű együttes mindenese lett.

1985-ben Fecal Matters néven együttest alapított, néhány hónap múlva Krist Novoselic basszusgitárossal összehozták a Nirvánát. Az együttes a dobosok egész sorát fogyasztotta el, míg 1990-ben rátaláltak Dave Grohlra, aki jelenleg a Foo Fighters énekes-gitárosa.

A Nirvana 1989-ben három nap alatt vette fel Bleach című első albumát. A korongon már a punk, a heavy metál és az indie rock elemeiből összeállt grunge hallható. A lemez turnéja 1989 novemberében Budapestet is érintette, az akkor még teljesen ismeretlen zenekar a Petőfi Csarnokban lépett fel.

Az áttörést 1991-ben a Nevermind című album megjelenése hozta meg. A lemez, amelyről a Smells Like Teen Spirit című dal óriási siker lett, vezette a Billboard slágerlistáját, napjainkra közel 50 millió példány fogyott belőle világszerte és rendre minden idők legjobb albumai közé választják.

Népszerűségük növekedése félelemmel töltötte el Cobaint, aki a hatalmas koncerttermeknél, stadionoknál jobban szerette a kis klubok meghittségét. Az 1990-es évek elejétől a folyamatos turnézás és a média állandósult figyelme, továbbá gyomorpanaszai miatt heroint kezdett használni. Mindez nem sokat segített, mániás depressziója súlyosbodott, többször is túladagolta magát.

1992-ben feleségül vette Courtney Love-ot, a Hole együttes énekesnőjét, lánya született és úgy tűnt, egyenesbe jön. A kapcsolat azonban egyre viharosabbá és botrányosabbá vált, Cobain a banda tagjaival is egyre távolságtartóbb lett.

A Nirvana harmadik és egyben utolsó lemeze, az In Utero 1993-ban jelent meg, és bár slágerek ezen is akadtak, akkora sikert már nem aratott, mint a Nevermind.1993 novemberében felléptek New Yorkban a MTV Unplugged sorozatában. A felvétel elképesztő sikert aratott, de a CD és a DVD egy évvel későbbi megjelenését Cobain már nem élte meg.

Egy túladagolás után megpróbálkozott az elvonókúrával, de a kezelést nem csinálta végig, a klinikáról megszökött. Hollétéről napokig nem tudtak, holttestét 1994. április 8-án fedezték fel vidéki otthonában. A hivatalos vizsgálat szerint április 5-én lőtte fejbe magát. Szervezetében drogot és gyógyszereket is kimutattak, de a halála körüli bizonytalanságok azóta is vitákra adnak okot.

Az érzékeny zenész nem tudta elviselni a rászakadt sikert, úgy érezte, nem tud hiteles maradni - olvasható ki hátrahagyott leveleiből. Pedig a Nirvana szédületes karrierje egyértelműen az ő tehetségének volt köszönhető. A zenekar ki nem adott demói, koncertjei - a Novoselic-Grohl duó kontra Courtney Love jogviták miatt - sokáig fiókban maradtak és csak az elmúlt években jelent meg több kiadvány ezekből.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.