2015. február 19., csütörtök

Kelemen Hunor megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét

A Legfelső Bírói Tanács megállapítása szerint az RMDSZ elnöke akkor követte el a jogi következményekkel nem járó kihágást, amikor igazságtalannak minősítette, hogy Nagy Zsoltot, a szövetség volt távközlési miniszterét négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a legfelső bíróság.


Kelemen Hunor, igazságszolgáltatás, Románia, Nagy Zsolt, korrupció, ítélet, CSM

Kelemen Hunor a szövetség megalakulásának a 25. évfordulója alkalmából tartott kolozsvári gálán azt állította, hogy Nagy Zsoltot ártatlanul ítélték el, az ő ügye nem korrupciós ügy.

A CSM állásfoglalása szerint az RMDSZ elnökének „megalapozatlan nyilatkozata” azt sugallja, hogy a jogerős ítélet nem a bizonyítékok alapján született és így bizalmatlanságot ébreszt az ügyben eljáró bírákkal és az igazságszolgáltatás egészével szemben, nyomást gyakorol a hasonló esetekben eljáró bírákra. A testület megjegyzi: Kelemen Hunornak, a törvényhozás egyik tagjának széles nyilvánosság előtt tett nyilatkozata túlmutat a véleménynyilvánítás szabadságán és „meghaladja” a nyilvános megszólalás „elfogadható szintjét”.

A CSM a romániai bírák és ügyészek szakmai testülete, amely arra hivatott, hogy felügyelje az igazságszolgáltatás működését.

A CSM egyebek mellett azon is őrködik, hogy más hatalmi ágak ne avatkozzanak be az igazságszolgáltatás munkájába. A testület az ilyen esetekben kiadott állásfoglalásokkal a bírákat és ügyészeket védi: egyfajta szakmai szolidaritásról biztosítja a vitatott ítéletet meghozó, vagy az ítélethozatal előtt „nyomás alá” került ügyészeket vagy bírákat.
Nagy Zsoltot - aki 2004 decembere és 2007 júniusa között vezette a bukaresti távközlési minisztériumot - bűnszövetkezetben való részvételért ítélték el az úgynevezett „stratégiai privatizációk” ügyében. Az ügyészség szerint a bűnszövetkezet bizalmas információkat adott ki külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Fotó: Biró István/Facebook/RMDSZ