2015. február 24., kedd

Kapitulált vagy csak belefáradt Izsák Balázs?

A Székely Nemzeti Tanács idén elállt a március 10-re meghirdetett Székely Szabadság Napjának megszervezésétől, mert nem akar a hatóságok partnere lenni a jogfosztás leplezésében - tudatta kedden közzétett közleményében Izsák Balázs, az SZNT elnöke.


Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács, Marosvásárhely, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, magyarság, Székelyföld, Dorin Florea,
Megemlékezés és felvonulás helyett egyéni, gyertyás, virágos néma tiltakozásra buzdít a SZNT
A közleményben Izsák Balázs felidézte: Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere betiltotta a március 10-re tervezett felvonulást a Székely Vértanúk emlékműve és a város főtere között:

A városgazda nem engedélyezte a prefektusi hivatal elé tervezett tiltakozó megmozdulást sem.

Bár az SZNT a bíróságtól kért jogorvoslatot, a tiltás még érvényben van, olyan jegyzőkönyvet pedig az SZNT nem ír alá a polgármesteri hivatalnál, amely csak az emlékműnél tartandó megemlékezést engedélyezi, de a felvonulást nem - írja a közleményben Izsák Balázs.
Szervezőkként nem kívánunk a hatóságok partnerei lenne a súlyos jogtiprás leplezésében azzal, hogy megtartjuk a megemlékezést, s a tiltakozó megmozdulást pedig nem, hiszen ezzel azt a látszatot keltenénk, hogy gyülekezési jogunk nem sérült.
Izsák Balázs a SZNT honlapján közzétett nyilatkozatban rámutatott: Marosvásárhely és az egész Székelyföld lakóinak joguk van március 10-én egy szál virággal, gyertyával a Székely Vértanúk Emlékművéhez zarándokolni, és ott méltósággal emlékezni.
Legyen ez a gesztus néma tiltakozás is a szólásszabadság és a gyülekezési jog megsértése ellen! - fogalmazott az SZNT elnöke.
A sajtóértekezlet után Izsák Balázs az MTI-nek telefonon elmondta: a marosvásárhelyiek a kommunista diktatúra tiltása közepette is rendszeresen elzarándokoltak a Székely Vértanúk Emlékművéhez.
Ha most sérül is a gyülekezési jog Romániában, azért azt feltételezem, hogy a mai rendszer valamivel liberálisabb, mint az 1980-as volt. Tehát szervezett keret nélkül is el lehet menni, nem ütközik törvénybe, nem fogják a hatóságok üldözni azt, aki a kegyeletét leróni elmegy az emlékműhöz a székely vértanúk kivégzése napján - mondta az SZNT elnöke.
Bár 2014-ben nem volt érvényes hatósági tiltás, utólag megbírságolták a szervezőket, akik bíróságon kérték a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését. Ebben a peres eljárásban sem született még ítélet.

A Székely Vértanúk Emlékművénél tavaly rendezett autonómiatüntetés végén a résztvevők Marosvásárhely főterére vonultak. Bár a csendőrség szerint nem volt jelentősebb incidens, többször lökdösődés alakult ki amiatt, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.

A dulakodásról készült televíziós beszámolók láttán a román politikusok a „magyar szélsőségesek” példás megbüntetését követelték. A román belügyminisztérium később közölte: négy magyar állampolgár - köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője - egy évig nem léphet be Romániába.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: közlemény/MTI