2015. február 26., csütörtök

Johannis és a magyarkérdés

Románia nem érzi magát fenyegetve amiatt, hogy a magyar állam érdeklődést tanúsít a határon túli magyarok iránt - mondta Klaus Johannis Berlinben az Angela Merkellel folytatott megbeszélése után.


magyarság, Románia, Klaus Johannis, Magyarország, magyar-román kapcsolatok, kisebbségi jogok,
Klaus Johannis és Angela Merkel. Forrás: Elnöki Hivatal

Magyarkérdés


A német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a román államfő arra a kérdésre, hogy tart-e feszültségek megjelenésétől a magyar kisebbséggel kapcsolatban, tekintve a határon túli magyarok védelmére és érdekeinek képviseletére irányuló magyarországi törekvéseket, azt mondta, bár „szokatlanul nagy” érdeklődés tapasztalható magyar részről a határon túli magyar kisebbségekkel kapcsolatban, de Romániában nem érzik úgy, hogy ez „fenyegetettséget” jelent.

A magyar kisebbségnek vannak politikai képviseletei, és „ők a mi tárgyalópartnereink” - mondta Klaus Johannis, hangsúlyozva, hogy „Romániában nincs magyarkérdés”.

A szász nemzetiségű román államfő bemutatkozó látogatást tett csütörtökön a német fővárosban, ahol találkozott Joachim Gauck német szövetségi elnökkel is.

Ukrán-válság


Egy, a látogatást beharangozó német rádióinterjúban kifejtette, hogy az ukrán válság miatt a NATO erősebb romániai jelenlétére van szükség. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Románia a földrajzi fekvése miatt „kiemelt helyzetben” van, de egyelőre a NATO tavalyi walesi csúcstalálkozóján hozott határozatok végrehajtására kell törekedni, és csak ezután lehet tárgyalni a román felvetésről.

Schengen 


Románia 2011 óta húzódó schengeni csatlakozásával kapcsolatban Johannis elmondta, hogy országa teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit, készen áll arra, hogy hatékonyan biztosítsa a közösség külső határát, és Bukarest számít Németország támogatására. Merkel azt mondta, „jogos igény” román részről a csatlakozás a belső határellenőrzés nélküli uniós övezethez, és az Európai Bizottság kedvező fejleményekről számolt be legutóbbi jelentésében, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy sikerül-e még az idén lezárni a csatlakozási folyamatot.

Megélhetési bevándorlás


A munkavállalási korlátozások 2014. január 1-jével történt megszűnése révén Romániából Németországba irányuló vándorlási hullámmal kapcsolatban Merkel és johannis is azt emelte ki, hogy tévedés csupán úgynevezett szegénységi - a szociális juttatások megszerzését célzó - bevándorlásként felfogni a jelenséget, hiszen nagy számban érkeznek jól képzett munkavállalók, akik hamar elhelyezkednek a német gazdaságban.

A román államfő hangsúlyozta, hogy személyesen is több száz embert ismert, akik kivándoroltak Németországba és „tökéletesen integrálódtak”. A kivándorlók túlnyomó többsége remekül képzett szakember, akiknek elvesztése „komoly kihívás” Románia számára - mondta Johannis.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI