2015. február 10., kedd

Ujjal mutogatnak a kollégáikra az elítélt RMDSZ-es képviselők

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Máté András Leventét, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, és másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kerekes Károlyt a szövetség parlamenti képviselőjét.


Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban. A hétfői keltezésű ítéleteket a legfelsőbb bíróság honlapján tették közzé.

A bíróság Máté András Levente kolozsvári képviselő esetében megerősítette az alapfokú ítéletet, Kerekes Károly marosvásárhelyi képviselő esetében viszont részben helyt adott a fellebbezésnek, és két évről másfélre csökkentette a börtönbüntetést. Máté esetében két és fél év, Kerekes esetében három és fél év próbaidőt állapított meg.

Máté András Levente, Kerekes Károly, összeférhetetlenség, ANI, RMDSZ, ítélet,
Máté András Levente. Forrás: Facebook
Mindkét politikusnál a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség állapította meg a családtagok alkalmazását: Máté András tíz hónapig foglalkoztatta a feleségét parlamenti irodájában, Kerekes Károly a feleségének öt, a fiának pedig négy évig adott munkát képviselői irodájában.
Európában sehol sem számít bűncselekménynek családtagot alkalmazni asszisztensként vagy irodavezetőként a törvényhozók területi irodáiban, Romániában viszont értelmezési vita van arról, hogy a törvényhozókra is érvényesek-e a köztisztviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok mondta az MTI-nek Kerekes.
Máté András Levente azt sérelmezte, hogy a bíróság annak ellenére hozott elmarasztaló ítéletet a magyar képviselők ellen, hogy korábban a hasonló helyzetben lévő Mircea Diaconu európai parlamenti képviselőt felmentette. Azt is furcsának találta, hogy az érintett képviselők közül csak egyeseket vontak felelősségre. Hozzátette, az RMDSZ parlamenti frakciójában is dolgozik olyan kollégája, aki hozzá hasonlóan érintett, de aki ellen nem indult eljárás a családtagok alkalmazásáért.

Mindkét képviselő úgy értelmezte, hogy az ítélet nem érinti a jelenlegi parlamenti mandátumuk betöltését, és azt sem tiltja meg számukra, hogy újabb képviselői mandátumért szálljanak versenybe.

Az ANI eddig 25 képviselő esetében állapította meg az összeférhetetlenséget. Közülük 19 politikus ellen emelt vádat az ügyészség. A két magyar politikus mellett eddig a lengyel kisebbség képviselőjét marasztalta el jogerős ítéletben a legfelsőbb bíróság.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI