2015. február 9., hétfő

Báró elvtárs, riportkönyv az erdélyi arisztokráciáról

Báró elvtárs, arisztokrácia, erdélyi arisztokrácia, kommunizmus, Ceaușescu diktatúra, Románia, Erdély, könyv, Jaap Scholten, Gheorghe Gheorghiu-Dej,
A legjobb történelmi könyv
díját is elnyerte Hollandiában.
Nem sokkal Nicolae Ceauşescu 1989. december 25-én történt kivégzését követően Jaap Scholten holland író későbbi magyar származású feleségével nekivágott Kelet-Európának, hogy a Kárpátokon átkelve felkeresse a román fővárosban diplomatáskodó nagybátyját.


Az írót teljesen lenyűgözte az erdélyi táj szépsége és az itt élő emberek becsületessége és vendégszeretete, később rendszeresen visszatért Európának eme gyönyörű, de nehéz sorsú szögletébe. Felesége családi történetein keresztül találkozott először a magyar nemességgel és arisztokráciával: azóta kutatja, mi történt ezekkel a családokkal a diktatúra idején.

Magyarországi és romániai utazásai során találkozott az egykor oly tekintélyes erdélyi arisztokrácia számos, a Duna-deltát, a hírhedt Securitate börtöneit megjárt tagjával. Felkereste velük azokat a lakásokat - többnyire pincéket és sufnikat -, ahol a szocializmus alatt lakni kényszerültek, és járt azokban a munkatáborokban is, ahol annak idején kényszermunkát végeztettek velük.

Scholten az egykori gazdag múltról és az üldöztetés borzalmairól faggatta őket. De találkozott a legfiatalabb nemzedék tagjaival is, és megkérdezte tőlük, mit szándékoznak tenni a kárpótlás keretében visszaszolgáltatott családi kastélyokkal és birtokokkal. Az így született izgalmas, megrendítő és felkavaró riportokat foglalja magába a Báró elvtárs.
A Báró elvtárs, eredeti címén Comrade baron az erdélyi arisztokrácia bukásának koráról, és ezt követő életéről számol be. Az elbeszélt történeteken alapuló írások bemutatják az 1949. március 3-án éjszaka politikai döntéssel letartóztatott, vagyonától megfosztott, deportált arisztokrácia következő napjait, éveit a Gheorghe Gheorghiu-Dej vezette Munkáspárt, majd a Román Kommunista Párt alatt, akik az arisztokráciát és a nagybirtokosságot első osztályú ellenségként kezelték. 
Az író a három részre osztott könyvbe foglalja össze azt, hogy pontosan mit is jelentett ez a kor, és az utána következő időszak, majd a rendszerváltás: az arisztokrácia 1949 előtt, 1949-1990 között és 1990 után.
 A könyv először 2011-ben holland nyelven, majd Magyarországon angolul jelentet meg. Magyarul azért nem jelenhetett meg korábban, mert az írót kötötte az egyik arisztokrata hölgynek tett ígérete., aki, bár a neve említése nélkül szerepel a könyvben, arra kérte az írót, ne jelenjen meg sem magyar, sem román nyelven a kötet, amíg ő életben van. A hölgy, akinek a kilétét ezután sem fedheti fel az író időközben elhunyt, így jelenhetett meg a Corvina Kiadó gondozásában a magyar nyelvű kiadás.
KAPCSOLÓDÓ:
A Kálnoky-birtokok Székelyföldön

Maros megyei kastélyok
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Corvina Kiadó/Magyar Nemzet