2015. február 17., kedd

Itt vannak az ellenzéki reakciók a Putyin-látogatásra: Orbán hazaáruló

Vlagyimir Putyin orosz elnök, első számú EU-közellenség idei első európai látogatása Budapestre vezetett. Már a látogatás előestéjén forrt a hangulat Budapesten.


Putyin Budapesten, Vlagyimir Putyin, Magyarország, magyar ellenzéki pártok, MSZP, Demokratikus Koalíció, LMP, Együtt, PM, Jobbik,
Orbán Viktor megigazítja az orosz lobogót a Parlament erkélyén.Fotó: Facebook/Orbán Viktor A képre kattintva galéria nyílik!
A magyar fővárosban nemcsak Putyin látogatása, hanem Orbán Viktor kormányfő külpolitikája ellen is tüntettek hétfő este. Kettejük közös sajtótájékoztatását követően az ellenzéki pártok is hangot adtak nemtetszésüknek.

DK: Orbán elárulta Európát és Magyarországot


A Demokratikus Koalíció szerint a magyar miniszterelnök kedden elárulta Európát, az európai közösséget és Magyarországot - mondta kedd esti, budapesti sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke.


Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke szerint a magyar kormány „gyáván elmismásolta” azt a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor.

Azt is Putyinnak kellett „kiböknie”, hogy a paksi szerződésről is tárgyaltak, és hosszú évtizedekre „lényegében gyarmattá tették Magyarországot” azzal, hogy eladósították az egész országot - jelentette ki Niedermüller.

Amikor Orbán eurázsiai összefogásról beszélt, akkor tulajdonképpen az EU politikájával fordult szemben - vélekedett. A miniszterelnök arra vállalkozott, hogy olyasmit képvisel Brüsszelben, amelyet az EU egésze elutasít - tette hozzá, megjegyezve: Magyarország már így is „pária” az európai közösségen belül.

Végül felhívta a figyelmet: Orbán Viktor egyfelől megengedte, hogy az orosz elnök megkoszorúzza az 1956-os forradalom ellen harcoló orosz katonák emlékművét, másfelől pedig a rezsicsökkentést összekapcsolta „a biztonságos orosz gáz illúziójával”.

LMP: Orbán a teljes függés útjára vitte Magyarországot


Az LMP szerint Orbán Viktor az Oroszországgal szembeni teljes függés útjára vitte Magyarországot a Putyinnal való keddi tárgyalásokon.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva újságírók előtt kijelentette: erősödött Magyarország kitettsége, amely a gázfüggőség tekintetében a visegrádi országok közül már eddig is a legjelentősebb volt.

Az ellenzéki politikus bírálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte Putyinhoz és birodalmához „dörgölőzött”. Kijelentette: változtatni kellene az ország energiapolitikáján.

Szél Bernadett bírálta a kormányfőt, amiért nem a paksi bővítésről szóló paktum felmondására és a szovjet titkosszolgálat, a KGB Magyarországgal kapcsolatos aktáinak megismerhetővé tételére használta fel a találkozót.

Liberálisok: Putyin megalázta Magyarországot


A Magyar Liberális Párt szerint a Putyin és Orbán közötti találkozó arra volt jó, hogy az orosz elnök megalázza a magyar miniszterelnököt és Magyarországot - Fodor Gábor erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.


Putyin Budapesten, Vlagyimir Putyin, Magyarország, magyar ellenzéki pártok, MSZP, Demokratikus Koalíció, LMP, Együtt, PM, Jobbik,
Vlagyimir Putyin a Hősök terén. Fotó: Máthé Zoltán/MTI A képre kattintva galéria nyílik!
A pártelnök megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hősök terén koszorúzott, ahol egy még „egészen másik” Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte. Hozzátette, hogy Putyin ezután a Fiumei úti sírkertben egy olyan parcellánál koszorúzott, ahol a kiírás szerint „az ellenforradalmárokkal szembeni harcban elesett orosz katonák sírját találjuk”. A független képviselő úgy fogalmazott: ez egy olyan megalázó gesztus Magyarország és a miniszterelnök felé, ami „önmagában elképesztő”, ugyanis a magyar demokrácia kiindulópontja az 1956-os forradalom.

Fodor Gábor megdöbbentőnek nevezte a két politikus találkozójának tartalmát is. Véleménye szerint világos volt, hogy Putyin „egyfajta vazallusként tekint Orbán Viktorra és Magyarországra”. A találkozó önmagában szégyenteljes volt és világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek „Moszkvából diktálnak” - jelentette ki.

A pártelnök egyúttal kijelentette, Magyarországnak az ad biztonságot, ha Oroszországtól független útvonalon jut gázhoz. Megjegyezte azt is, Orbán Viktornak fel kellett volna vetnie, hogy megpróbál közvetíteni az ukrajnai konfliktus rendezésében.

PM: Orbán Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot


A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktor Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot.


Jávor Benedek kedd esti sajtótájékoztatóján Putyin budapesti látogatására, illetve az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott: a sajtótájékoztató után egyetlen kérdés maradt nyitva, „mit is csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon”.

Az európai parlamenti képviselő szerint a bejelentett megállapodásokat részben helyettes államtitkári szinten szokták megkötni, a hosszú távú gázszerződésben bennmaradt gáz lehívásáról szóló megállapodások pedig már korábban megszülettek, ezért emiatt sem volt szükség a találkozóra.

Jávor Benedek kitért arra is: délután a Fiumei úti temetőben „az ellenforradalmi emlékmű” megkoszorúzásával elárulták Magyarország múltját, este pedig elárulták Magyarország jövőjét.
A sajtótájékoztatón világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot, az orosz érdekek határozott képviseletét vállalja az EU-n belül - jelentette ki.
Az ellenzéki politikus szomorú történelmi pillanatnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök letette a voksot „egy birodalmi hangot megütő, agresszív külpolitikát valló” Oroszország mellett. „Ennek az Oroszországnak lettünk a legvidámabb barakkja” - mondta Jávor Benedek.

Együtt: indokolatlan és aggasztó Putyin látogatása


Az Együtt indokolatlannak és aggasztónak tartja az orosz elnök magyarországi látogatását, amelynek a párt szerint az egyetlen oka az volt, hogy Vlagyimir Putyin az Európai Unióban „parádézhasson”.


Szelényi Zsuzsanna, a párt független országgyűlési képviselője az orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kedden este újságíróknak azt mondta: Magyarország számára a látogatásnak nincs hozadéka, és a jelenlegi politikai helyzetben semmi ok nem volt Vlagyimir Putyin fogadására.

Kijelentette, hogy az Európai Unió diplomáciai karanténban tartja Oroszországot az ukrajnai fegyveres agresszióban való részvétele miatt, Orbán Viktor azonban lehetővé tette, hogy Oroszország rést üssön ezen. Szerinte ezért történelmi felelősség terheli a magyar miniszterelnököt.

Szerinte a kedden aláírt szerződések nem indokolják a legmagasabb szintű találkozót. Szelényi Zsuzsanna aggasztónak nevezte, hogy a Gazprom további lehetőséghez jut a magyarországi gáztározók használatában, de mint mondta, újabb Pakssal kapcsolatos szerződéseket is előre vetít a találkozó. A politikus ugyancsak aggasztónak nevezte a Déli Áramlat „utódjáról” szóló egyeztetéseket is.

MSZP: Orbán Viktor elárulta a magyar nemzeti érdeket


Az MSZP szerint Orbán Viktor elárulta a magyar nemzeti érdeket a Putyinnal való budapesti tárgyalásán.


Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese kedd esti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az orosz elnök „biodíszletnek” használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják.

Hozzáfűzte, hogy Putyin arra is felhasználta a találkozót, hogy a hosszú távú gázszállítási szerződésből le nem hívott gázt drágábban adhassa, olyan áron, amit a világpiaci helyzet nem indokol. Mint mondta, a magyar érdek az lett volna, hogy olcsóbban lehessen a gázmennyiséget lehívni, az árcsökkenés pedig a magyar embereket illetné meg.

Az ellenzéki politikus szerint a munkalátogatást követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy Oroszország „szemet vetett” a magyar gáztározókra, de a részletekről nem esett szó.

Tóth Bertalan azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a kétórás megbeszélés minden részletét, mert kizártnak tartja, hogy csak a tárcák közötti egyezményekről lett volna szó.

Jobbik: felemás a tanácskozás eredménye


A Jobbik felemásnak tartja az Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti találkozójának eredményét.


Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője kedd esti sajtótájékoztatóján fontos eredménynek nevezte, hogy ezután is hosszú távon biztonságban, stabilan érkezik gáz és energia Oroszországból.

A baloldali pártok nyilatkozataira reagálva megjegyezte: akik most aggódnak az energiafüggőség miatt, azok egyetlen alternatívát sem tudtak mondani arra, hogyan lehetne kiváltani az orosz energiát. Ők „most hazamennek az orosz gázzal fűtött lakásaikba és onnan ostorozzák majd tovább a Putyin által vezetett Oroszországot” - fogalmazott.

A jobbikos politikus örömtelinek tartotta, hogy az orosz fél a Déli Áramlat lehetséges alternatívájában is partnerként tekint Magyarországra, és ez kulcskérdés.

Ugyanakkor kiemelte, hogy hiteltelennek, cinikusnak és hazugnak tartják Orbán Viktor azon szavait, amelyekkel kártékonynak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit. A Fidesz „hang nélkül” támogatta, támogatja ezeket a szankciókat, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök világosan ismertetné a kormány hivatalos álláspontját - jelentette ki Mirkóczki Ádám, azt hangoztatva: úgy nem lehet kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat ápolni vagy keleti nyitásról beszélni, hogy közben „Magyarország beáll abba a sorba, ami hermetikusan szeretné a világtól elzárni Oroszországot”.

Mirkóczki Ádám a miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozatát felháborítónak minősítette. Mint mondta: az rendben van, hogy Orbán békét akar, de a Jobbik elvárta volna, hogy kifejtse azt is, mit kíván konkrétan tenni. Egyetlen kárpátaljai embert sem sikerült megmenteni attól, hogy besorozzák az ukrán hadseregbe, és nem lehetett hallani arról sem, hogy milyen diplomáciai, gazdasági, vagy egyéb politikai lépéseket kíván tenni a magyar kormány, ha a helyzet eszkalálódik - sorolta az ellenzéki párt szóvivője.

Mirkóczki Ádám arra is kitért: reméli, hogy a kormány keresi azt a felelőst, akinek sikerült „ellenforradalmi köntösbe öltöztetni egy emlékművet a sírkertben”. Az esetet „példátlan blamának” minősítette.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI