2015. február 25., szerda

Ismét börtönben Elena Udrea

A volt turisztikai miniszter azért került vissza a rendőrségi fogdába, mert a legfelső bíróság újabb korrupciós vádpontok alapján elrendelte előzetes letartóztatásba helyezését.


Elena Udrea, korrupció, Microsoft-ügy, Bute-gála, pénzmosás, Románia, DNA, SRI, Gala Bute, Udrea arestat, Florin Coldrea

Az utóbbi napokban házi őrizetben tartott Udreát két ügyben (Bute-gála és Microsoft-ügy) gyanúsítják különböző korrupciós cselekményekkel.

A Traian Băsescu volt államfő pártfogoltjaként ismert politikus esetében a korrupcióellenes ügyészség nyolc(!) esetben szerezte meg a parlament hozzájárulását az őrizetbe vételhez, vagy ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítson ellene.

Udrea a kiadatásáról szóló legutóbbi parlamenti szavazás alkalmával az ügyészek és a hírszerzési főnök áldozataként próbálta feltüntetni magát, azt állítva, hogy az ellene indult példátlan hadjárat valójában elhallgattatását szolgálja.

A volt miniszter ügyének azért is kiemelt figyelmet szentel a román média, mert miután eljárást indított ellene a DNA a Román Hírszerző Szolgálat ideiglenes vezetőjét is magával próbálta rántani.

Udrea azt állította Florian Coldea tábornokról, hogy „minden titkok tudójaként” visszaél a politikai szereplők feletti befolyásával. Később a SRI tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság megalapozatlannak minősítette vádaskodását.

Szerdán a legfelső bíróság is kihallgatta Udreát, aki egyebek mellett azt állította, hogy volt férje finanszírozta pártja választási kampányát, de ez nem kivétel, mert minden pártot ilyen módszerekkel pénzelnek.

Hemzsegnek a román politikusok a börtönben

A volt államfő egy kedd esti televíziós interjúban Udreát „legnagyobb politikai befektetésének” nevezte, és kifejezte reményét, hogy az a bíróságon ártatlannak bizonyul. Băsescu elmondta, hogy most is naponta beszél Udreával és meglátogatta őt a házi őrizetben, ahol arról igyekezett biztosítani pártfogoltját, hogy nem fordított hátat neki.

Udrea az elmúlt tíz évben Băsescu támogatásának köszönhetően vált az egyik legbefolyásosabb román politikussá. Amikor a Demokrata Liberális Párt elnöki tisztségét megpályázta, és nem választották meg, az akkor még államfői tisztségben lévő Băsescu emiatt szakított volt pártjával, majd védnökségével tanácsosai megalapították a Népi Mozgalom Pártot, amelynek Udrea lett az elnöke.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | A kép forrása: România TV