2015. február 7., szombat

Ingyenes lesz az óvodai étkezés Magyarországon

A magyar kormány arról döntött, hogy ősztől ingyenes lesz az étkezés azoknak a gyermekeknek, akiknek hároméves koruktól kötelezően óvodába kell járniuk.


óvoda, óvodai étkezés, Magyarország, közétkeztetés, Lázár János, Miniszterelnökség
Illusztráció. Fotó: Kallos Bea/MTI
A tervek szerint az óvodások 90 százaléka kap majd ingyenes étkezést.

Azért nem mindenki, mert Lázár János - a Miniszterelnökséget vezető miniszter - szerint igazságtalan lenne, ha a leggazdagabb családoknak sem kellene fizetniük az étkezésért.
Külön oda kellene figyelni azokra a gyerekekre, akik hátránnyal indulnak a szülők anyagi társadalmi helyzete miatt - jelentette ki a miniszter.
Egyelőre keresik, miként lehetne ezt megoldani.

A gyermekéhezés felszámolása a cél


Orbán Viktor egy decemberi rádióinterjúban arról beszélt, hogy a szeptembertől induló kötelező óvodába járás ebben sokat segít. Így ugyanis három éves kortól egészen a középiskola végéig naponta többször, rendszeresen ételhez juthatnak a gyerekek.
Ez egy alapvető erkölcsi kötelességünk. Elég szomorú, hogy a pénzügyi válság időszakában, a kétezres évek közepétől kezdődően Magyarország ezt nem tudta megadni a gyerekeinek. De miért dolgozunk, ha nem azért, hogy a magyar gyerekeknek legalább ennyit nyújtani tudjunk – mondta a magyar miniszterelnök.
A magyar kormány a következő időszakban megvizsgálja annak a lehetőségét is, hogy fölmenő rendszerben ingyenes étkezést kapjanak az alsó tagozatos általános iskolások is.

2016-tól már a gyerekek kétharmada ingyenesen kap ételt a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI