2015. február 20., péntek

Huligánok áldozata lett az évszázados műemlék

Sörösüvegekkel dobálták meg a Rómában játszó Feyenoord holland futball-csapat szurkolói az olasz főváros történelmi központjában levő 17. századi műemlék kutat.


Róma, huliganizmus, Olaszország, Bárka-szökőkút, focihuligánok, Feyenoord,
Hulladék a megrongált római Bárka-szökőkútban. Fotó: Vincenzo Tersigni/EPA/MTI
Az első szakértői vizsgálatok szerint a Spanyol-lépcsőnél levő Bárka szökőkút helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

A kutat az Európa Liga csütörtök esti mérkőzésére érkezett holland szurkolók rongálták meg. A római műemlékvédelmi felügyelőség szerint a kút 110 helyen sérült meg.

A sörösüvegek és -dobozok letörték a medence peremét. Több darabot megtaláltak, de a restaurátorok szerint nem lehet mindegyiket visszailleszteni eredeti helyére. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül a kút helyreállítása.

Ignazio Marino római főpolgármester elmondta: már számtalan magán- és közintézmény jelezte, hogy szívesen részt vesz a Róma egyik jelképének számító kút restaurálásának finanszírozásában. Róma városa Hollandiától is anyagi segítség felajánlását várja a keletkezett károk megtérítésére. Hollandia római nagykövete azonban erre eddig nemet mondott.

Az olasz főváros egyik legszebb és legismertebb terének közepén álló kutat tavaly restaurálták. A helyreállítás akkori több mint 200 ezer eurós költségét magánszemélyek biztosították.
Az 1629-ben emelt kút Pietro és Gian Lorenzo Bernini szobrászfivérek munkája, akik a barokk Róma számos terét alkotásaikkal díszítették.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI