2015. február 24., kedd

Hemzsegnek a román politikusok a börtönben

Rekordszámú magas rangú politikus, 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag ellen indított eljárást 2014-ben a korrupcióellenes ügyészség - közölte Laura Codruța Kövesi, a DNA főügyésze kedden a szervezet évértékelő értekezletén.


korrupció, DNA, Laura Codruța Kövesi, Románia, Klaus Johannis,
A DNA évértékelő értekezletén Klaus Johannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök is részt vett. Fotó: Codrin Prisecaru/Mediafax

A DNA tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte: a szervezeténél dolgozó 86 ügyész több mint 9000 ügyben nyomozott, és egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt.

Kövesi megjegyezte: ha sikerülne behajtani az elítéltektől a korrupciós ügyekben jogerősen elkobzott több mint 300 millió eurót, abból fedezni lehetne a romániai orvosok egyéves fizetését.

Johannis a törvénytelenül szerzett vagyonok elkobzását sürgette


Az államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy a korrupciós ügyekben elrendelt vagyonelkobzások alig 10 százalékát sikerül csak a pénzügyminisztériumnak behajtani.


Rámutatott: ahogy nem „fakultatív”, hogy egy elítéltet börtönbe zárnak-e, ugyanúgy a vagyonelkobzási rendelkezések is „kötelező” részei a korrupciós bírósági ítéleteknek, hogy a korrupciót ne csak büntessék, hanem a csábítás is megszűnjön.

Johannis úgy értékelte, hogy a DNA megalakulása és hatékonnyá válása jelentős változást hozott a román társadalomban: eltűnt az emberekből a kis- és nagykorrupcióval szembeni tehetetlenség érzése. Úgy vélte, hogy a DNA megérdemelten élvezi a polgárok bizalmát, az Európai Bizottság elismerését.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy a parlament - ígéretéhez híven - hamarosan egyszerűsíteni fogja a törvényhozás tagjai ellen a DNA által indítandó bűnvádi eljárásokat.

Johannis azt mondta, hogy feltétel nélküli szövetségese a DNA-nak a korrupcióellenes harcban, mivel azt a jogállamiság kulcsintézményének tekinti. „Nincs más út a román társadalom számára, mint a korrektség és törvénytisztelet” - jelentette ki.

A DNA a nagykorrupciós ügyekben illetékes, vagyis azokban az esetekben, amelyekben 10 ezer eurónál nagyobb összegű megvesztegetésről vagy 200 ezer eurónál nagyobb kárról van szó, illetve minden olyan esetben, amelyben a gyanúsítottak köztisztviselők.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.