2015. február 23., hétfő

Ha most vasárnap lennének a választások

A Nemzeti Liberális Párt nyerne Romániában, ha most rendeznének parlamenti választást - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet február elején végzett az INSCOP.

közvélemény kutatás, felmérés, INSCOP, Románia, pártok, RMDSZ, Nemzeti Liberális Párt, PSD,
Tovább csökkent az RMDSZ szavazóbázisa, a szövetség a választási küszöb pengeélén táncol. Forrás: INSCOP
A felmérés szerint a jobbközép alakulatok összeolvadásából alakult „új liberális párt” a voksok több mint 44 százalékát kapná, míg a hagyományosan legerősebb román párt, a Szociáldemokrata Párt csak 37 százalékot szerezne, azt is csak szövetségeseivel együtt

Az SZDP jelenleg három kisebb párttal együtt kormányoz, de egyik sem „önerőből” jutott be a parlamentbe: két kisebb koalíciós párt jelöltjei az SZDP-vel kötött pártszövetség színeiben kerültek a törvényhozásba, egy harmadik alakulat tagjai pedig a liberálisoktól léptek ki, amikor a NLP ellenzékbe vonult.

Klaus Johannis tavaly novemberi elnökké választása nyomán az elnök pártja már decemberben megelőzte az SZDP-t. A mostani mérés szerint a NLP akkori 3 százalékos előnyét 7 százalékra növelte.

Az RMDSZ a választók 5 százaléka voksolna. A mostani mérés szerint más párt nem is lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A volt államfő, Traian Băsescu védnökségével tavaly alakult új jobboldali párt, amely a 2014-es európai parlamenti választáson még 6 százalék fölött teljesített, 4 százalékra esett vissza, volt elnöke, Elena Udrea korrupciós botránya nyomán.

A mostani parlament mandátuma 2016 végén jár le, addigra a törvényhozás új választási rendszert akar kidolgozni és életbe léptetni. Az INSCOP erre is rákérdezett: a választók több mint fele támogatná a pártlistás választási rendszerhez való visszatérést. A megkérdezettek több mint 70 százaléka egyetért abban, hogy bevezessék a levélben való voksolás lehetőségét a külföldön élő állampolgárok számára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI