2015. február 16., hétfő

Fényes nappal történt az aradi szoborgyalázás

Fényes nappal gyalázták meg szombaton a Szabadság-szobrot Aradon, nem pedig éjjel, mint korábban feltételezték – nyilatkozta a sajtónak Bognár Levente, Arad alpolgármestere hétfőn.


Arad, aradi tizenhármak, aradi vértanúk, emlékműgyalázás, magyarság, Szabadság-szobor,
Román nemzeti színekben „pompázó” vértanúk. Fotó: Irházi János/MTI
A térfigyelő kamerák felvétele szerint délelőtt 11 óra 15 perckor érkezett három álarcos ember a szoborhoz, és mindössze 45 másodperc alatt piros, sárga és kék színű festékszóróval befújta a vértanú tábornokok bronzplakettjeit, valamint magyar-gyalázó szöveget írt a talapzatra.
A felvételen látszik, hogy fel voltak készülve a szoborgyalázásra. Mindegyik tudta, hogy mi a dolga - jelentette ki Bognár Levente.
Az alpolgármester elmondta, hogy a helyi rendőrség átadta a térfigyelő kamerák által rögzített képeket a nyomozóknak. Azt is hozzátette, hogy az aradi köztisztasági vállalat alkalmazottai már szombaton nekiláttak a festék letakarításának, de intézkedett, hogy – műemlékről lévén szó – szakértői vizsgálat után szakszerűen végezzék el a munkát.

Közleményben ítélte el a szoborgyalázást a magyar jelképekért is nyilvánosan kiálló Gheorghe Falcă, Arad liberális polgármestere is, aki szerint a megengedhetetlen a vandalizmus, amely a közösségi értékeket és a román nemzeti színeket is meggyalázza. A polgármester súlyos esetnek minősítette a történteket, és felszólította a rendőrséget, hogy mielőbb kerítse kézre az elkövetőket.

Az elkövetők az aradi vértanúk emlékművén hat tábornoknak az arcképét festékezték le a szoborcsoport déli és keleti oldalán.

A szoborcsoportot korábban éjjel-nappal őrizte a helyi rendőrség, a polgármesteri hivatal takarékossági intézkedései következtében azonban már nem jut állandó őr a térre, amelyen az emlékmű áll.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI