2015. február 23., hétfő

Extázisban az ellenzék: oda a Fidesz-kétharmad

A Demokratikus Koalíció szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség.


Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, Együtt, Fidesz-KDNP, időközi választások, Jobbik, Kész Zoltán, kétharmad, magyar ellenzéki pártok, PM, Veszprém, veszprémi választások,
Gyurcsány Ferencnek még a tetve is táncol. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Gyurcsányék úgy látják, immár tendencia, hogy a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől és „korrupt kormányától”.

A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a „velük szövetséges LMP” sem tudott segíteni. A DK szerint az időközi választás fontos fejleménye, hogy a „demokratikus együttműködés simán legyőzte a Jobbikot is”.

Liberálisok: a többséget is le kell bontani


A Magyar Liberális Párt szerint a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél. 


Fodor Gábor pártelnök hangsúlyozta, hogy Kész győzelmével megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége, és ezzel „mérföldkőhöz érkezett” a Fidesz uralma Magyarországon.

A politikus megjegyezte: számítanak rá, hogy Kész Zoltán az Országgyűlésben hozzájárul a szabadelvű gondolat és politika képviseletéhez. Külön örömnek nevezte, hogy a szavazók egy „liberális érzelmű, a liberális értékrendet képviselő jelöltet” választottak meg.

Azt a véleményét is hangsúlyozza, hogy vasárnap egyértelmű bizonyítást nyert, a demokratikus ellenzéki erők - legyenek azok pártok vagy civil szervezetek - összefogása sikert hozhat a Fidesszel szemben.

A pártelnök végül kijelentette, hogy a vasárnap megkezdett úton tovább kell menni, „Veszprém után Tapolcán, majd sorra a többi településen”.

Együtt: győzött az igazság


Az Együtt szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén. 


Szigetvári Viktor pártelnök közölte: büszkék rá, hogy aktívan támogathatták Kész Zoltánt, és hogy aktivistáikkal, illetve szimpatizánsaikkal kivették a részüket a kampányából.

Szerinte az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány „ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellen-kampánya ellenére ma győzött az igazság” - vélekedett.

Arra is kitért: Kész Zoltán győzelme visszaadja sokak reményét, hogy Magyarországon lehet politikát építeni az egyenes beszédre és a becsületes politizálásra.
Szemben a Fidesz által sugalltakkal, a politika nem a fizetett aktivisták háborújáról, a közpénzen és lopott pénzen terjesztett becstelenségekről és a választók ipari méretű megtévesztéséről szól, hanem arról, hogy hogyan lehet nyugalomban, gyarapodásban és békében élni - tette hozzá.
Az Együtt nevében végül felszólította a Fideszt és az „őket segítő államgépezetet”, hogy semmilyen jogi trükközéssel ne tegyenek kísérletet a választói akarat megváltoztatására, elvitatására.

PM: kezdetét vette a vég


Párbeszéd Magyarországért szerint a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért az ellenzéki párt előre hozott választás kiírását követeli.


A PM szerint azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette „az orbáni kétharmad lebontása”.

A veszprémi választók az „ország nagy többségét képviselve” mondtak nemet a Fidesz „hazug, korrupt és igazságtalan rendszerére”. Úgy fogalmaztak: ezt az akaratot semmi sem tudta megállítani: sem a kormányzati ígérgetések, sem a „Kubatov-listák, sem a kamu ellenzéki jelöltek”, sem a kormányzati propaganda.

Az elmúlt időszak időközi választásai világossá tették, hogy a Fidesz „a választók megtévesztésével szerezte meg a hatalmat és ma már az ország nagy többsége szabadulni akar Orbán Viktortól” - olvasható a párt közleményében.

A Jobbik beveri a második szöget


A Jobbik szerint a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg, a választás megmutatta, az embereknek elegük van a Fideszből.


Vonáék szerint „az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaival szemben”.

A vasárnapi nappal megszűnt a kétharmad, Tapolcán pedig „a második szöget a Jobbik fogja beleverni a kormány és az elmúlt huszonöt év lejáratódott politikai elitjének koporsójába” - utaltak az újabb, április 12-i időközi országgyűlési képviselő-választásra.

MSZP: lebontottuk a kétharmadot


Új társadalmi együttműködés példája volt a veszprémi választás - jelentette ki Tóbiás József, a párt elnöke vasárnap késő este, arra utalva, hogy a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a voksolást.


Demokratikus Koalíció, Együtt, Fidesz-KDNP, időközi választások, Jobbik, Kész Zoltán, kétharmad, magyar ellenzéki pártok, PM, Veszprém, veszprémi választások,

Tóbiás választás eredményét értékelve azt mondta, bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal.

Hangsúlyozta: ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges.

„A magukba zárkózó pártok” vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson - tette hozzá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI