2015. február 28., szombat

Ennyi pénzt kap az RMDSZ az államtól

Törvényes keret ugyan nem létezik, de a szokásjog alapján évről évre jelentős pénzösszegeket különítenek el a költségvetésben a parlamenti képviselettel rendelkező romániai kisebbségi szervezetek számára.


RMDSZ, kisebbségek, romániai kisebbségek, költségvetés, Communitas Alapítvány,
A támogatást arra költik, amire akarják. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A Kisebbségi Tanács tagjai - azok a szervezetek, amelyek egy-egy adott kisebbség nevében képviselethez jutottak az alsóházban - a tavalyi támogatásnál 6,7 százalékkal kaptak több pénzt idén.

Az idei 91,4 millió lejes keretösszegből a legnagyobb támogatást, mintegy 19,7 millió lejt az RMDSZ kapta.

Jelentős összegeket kapott még:
  • a Pro-Európa Roma Párt 12,8 millió lejt,
  • a Romániai Németek Demokrata Fóruma 7,1 millió lejt. 
Összesen 19 kisebbségi szervezetnek juttattak kisebb-nagyobb támogatást.

A pénzek szétosztásáról nem a kormány, hanem a Kisebbségi Tanács tagjai döntenek; arra vonatkozó előírás, hogy mire költhető ez az összeg nem létezik, a szervezeteknek szabad kezük van abban, hogyan használják fel a rájuk bízott pénzt, ami elvileg a kisebbségi közösségek fennmaradását hivatott segíteni. A források jelentős részét a szervezetek saját működésükre fordítják.

Az RMDSZ is csak a pénz egy részét bocsájtja a közösség rendelkezésére. A tavaly a 18,5 millió lejes támogatás mintegy 20 százalékát osztotta ki nyílt pályázati rendszeren keresztül a szervezet, az általa létrehozott Communitas Alapítvány közreműködésével. A támogatás egyik feltétele az volt, hogy a nyertes pályázó kiadványában, vagy népszerűsítő anyagain támogatóként az RMDSZ-t és a Communitas Alapítványt tüntesse fel.

Törvény hiányában a kisebbségi szervezetek anyagi támogatásáról kormányhatározat rendelkezik. Az RMDSZ által kidolgozott, és immár tíz éve beterjesztett tervezetet mindmáig nem fogadta el a parlament. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Fotó: Octav Ganea/Mediafax