2015. február 15., vasárnap

Elhunyt Kusztos Endre

Élete kilencvenedik évében szombaton elhunyt Kusztos Endre erdélyi festő, grafikus.


kultúra, képzőművészet, Kusztos Endre, magyarság, elhalálozás,
Kusztos Endre Sorsok című kiállításának megnyitóján Budapesten, a Forrás Galériában 2014. november 26-án. Fotó: Marjai János/MTI
Az idős képzőművész egy ittas sofőr által okozott marosvásárhelyi autóbalesetben vesztette életét.

A rendőrség közleménye szerint a vétkes sofőr egy kanyarban átsodródott az út túloldalára és frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő járművel. Ebben utazott a 90 éves grafikusművész, aki a helyszínen életét vesztette.

► Kusztos Endre a Maros megyei Makfalván született 1925. szeptember 27-én.

Szaktanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte, majd 1955-ben a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet. Mestere Miklóssy Gábor volt.

Az erdőszentgyörgyi múzeumban dolgozott 1962 és 1965 között.

1966 óta szabadfoglalkozású művész. Tapasztalatait külföldi tanulmányutakon és művésztelepeken gazdagította. A makói művésztelep egyik leggyakoribb vendége volt.

Nagyméretű szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökítette meg. Faluképeiben, csonkult ágú, sziklába kapaszkodó fáiban a kisebbségi lét jelképeit teremtette meg.

1972-ben a Magyar Nemzeti Galériában volt tárlata, ahol jelenleg is több művét őrzik. Számos alkotása található a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a nagyváradi múzeumban. Állandó tárlata 1976 óta látogatható szülőfalujában.