2015. február 15., vasárnap

Életbe lépett a tűzszünet Ukrajnában

A közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor kezdődött fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amelyet a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök.


ukrán válság, ukrán tűzszünet, Ukrajna, ukrán szeparatisták, donyecki szakadárok, kelet-ukrajnai békemegállapodás, Kelet-Ukrajna, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel,
Az első órákban betartották a paktumot. Fotó: Petr David Josek/AP/MTI
A felek által elfogadott és aláírt 13 pontos dokumentum a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről rendelkezik, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon. Feltétel: a tűzszünet betartása. 

A nemzetközi közösség reményei szerint a tűzszünet ezúttal tartósnak bizonyul, ugyanakkor néhány órával a fegyvernyugvás kezdete előtt még minden bizonytalannak tűnt, kölcsönös vádaskodások közepette folytatódtak a harci cselekmények, különösen a kormányhadsereg védte Debalceve körzetében.

Porosenko éjfélkor nyilatkozatot tett a televízióban, amelyben bejelentette, hogy kiadta a hadseregnek a tüzelést tiltó parancsot. Az ukrán elnök egyúttal azzal vádolta a szakadárokat, hogy veszélyeztetik a megállapodásokat Debalceve ostromával.

A szeparatisták is tartják magukat a tűzszünethez


Hírügynökségek értesülései szerint tüzérségi tűz nem hallatszott sem Donyeck, sem Mariupol, sem Debalceve - a legfőbb fegyveres konfliktusövezetek - térségében. Kézifegyverekből mindazonáltal egy-egy lövést lehetett hallani Donyeckben a tűzszünet kezdetét követően. Luhanszk körzete egybehangzó jelentések szerint nyugodt volt.

A két fél egyes illetékesei éjfél után azzal vádolták a velük szemben állókat, hogy egyes helyeken megsértik a tűzszünetet, de független forrásokból ezt egyelőre nem erősítették meg.

Orosz hírforrások által közölt szakadár nyilatkozatok szerint az ukrán katonák nehézfegyvereket mozgattak Debalcevénél, Gorlovkánál és a donyecki repülőtérnél. Ukrán közlés szerint a szeparatisták legalább egy ízben tüzérséggel sértették meg a tűzszünetet.

Putyin megerősítette elkötelezettségét 


A fegyvernyugvás kezdetét követően John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akitől a minszki megállapodás teljes tiszteletben tartását kérte. Kerry különösen a debalcevei helyzet miatt fejezte ki aggodalmát, ahol az oroszbarát szeparatisták még közvetlenül a fegyvernyugvás kezdete előtt is szorongatták az enklávét védő ukrán katonákat.

Francois Hollande francia köztársasági elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében az orosz államfő azt is kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok is készek betartani a tűzszünetet. A normandiai csoportként is emlegetett állam- és kormányfői négyes vasárnap ismét telefonos egyeztetést folytat, és értékeli a tűzszünet első óráinak alakulását.

Merkel és Hollande a nap folyamán Porosenkóval is tárgyalt telefonon, és az ukrán elnök megerősítette, hogy a kormányhadsereg tartja magát a megállapodáshoz.

Amerikai kormányzati közlések szerint tárgyalt Porosenkóval és Merkellel a nap folyamán a rövid vakáción lévő Barack Obama amerikai elnök is. A beszélgetésben aggodalmát fejezte ki a folytatódó erőszak miatt, kiemelve a Debalceve környékén dúló harcokat. Egyetértettek abban, hogy minden aláírónak tartania kell magát a tavaly szeptemberben kötött, a héten pedig megerősített minszki megállapodásokhoz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.