2015. február 5., csütörtök

Csődbe jutott a Wass-köteteket megjelentető erdélyi kiadó

Csődbe jutott, és véglegesen beszüntette tevékenységét a marosvásárhelyi Mentor könyvkiadó. Egy január végi bírósági végzést követően zárolták a cég vagyonát.


Wass Albert, Mentor Kiadó, könyvkiadás. üzlet, Káli-Király István, könyv, csődeljárás,
Czeglédi Zsolt felvétele
A kiadó 65 ezer kötetből álló készletének elárverezését a csődbiztos április 24-ig készíti elő. A kiadó vezetője, Káli-Király István szerint félő, hogy a könyveket hulladékpapírként értékesítik.

Az 1992-ben bejegyzett Mentor kiadó 1998-tól átlagosan évi 40-50 kötetet jelentetett meg. Wass Albert életművének a kiadásával vált ismertté az egész Kárpát-medencében. Amint Káli-Király István elmondta, a Wass-kötetek kiadásából származó nyereséget olyan történelmi, művészettörténeti, néprajzi kötetek megjelentetésére fordították, amelyek csak veszteséggel voltak kiadhatók.

A kiadó 2007-ben jutott válságba, amikor csődöt jelentett kötetei magyarországi forgalmazója. 2013 nyarától csődvédelmet kért, és csődbiztos felügyelte a kiadó gazdálkodását, de a felhalmozott tartozások átütemezett kifizetési tervét sem sikerült teljesíteni, ezért a bíróság elrendelte a cég felszámolását.
Legalább kétszáz-kétszázötven olyan kiadványunk van, amelyek több évtized múlva is forrásként használhatók, úgyhogy munkánk kézzelfogható nyoma sem vész el teljesen - nyilatkozta Káli-Király István.
A kiadóvezető megemlítette, hogy egy adott pillanatban felmerült a profilváltás lehetősége, az áttérés olcsóbb kiadványok megjelentetésére, amelyekből nagyobb bevételre számíthattak volna.
Én azonban úgy találtam, hogy a Mentornak olyan neve van, elsősorban a tényirodalomban, hogy ezt a fajta váltást nem vállalhatjuk fel - magyarázta Káli-Király István magára vállalva a csőd felelősségét.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Székelyhon | MTI