2015. február 9., hétfő

Csak azért is Kolozsvár?

A Kolozsváron bejegyzett Minority Rights jogvédő egyesület újabb pert indít, hogy a város bejáratainál helyezzenek ki kétnyelvű, román-magyar helységnévtáblákat.


kisebbségi jogok, Kolozsvár, kétnyelvű helységtáblák, kétnyelvűség, magyarság, Minority Rights, Musai-Muszáj, Románia,

Szőcs Sándor, a frissen bejegyzett civil szervezet elnöke, és Szőcs Izabella, a kétnyelvű táblákért korábban pereskedő, Hollandiában bejegyzett magyar emberi jogi szervezet jogi képviselője egy hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

Az újabb per kezdeményezői felhívással fordultak a kolozsvári magyar civil szervezetekhez és pártokhoz:

a civil szervezetektől és a kolozsvári magyar személyektől azt kérték, hogy csatlakozzanak a felperesekhez,
 a pártoktól azt kérték, hogy ne indítsanak pereket a kétnyelvű helységnévtáblákért.

„Az elmúlt 25 évben ezt megtehették volna. Ha nem tették, most bízzák a civilekre” - jelentette ki Szőcs Izabella. Hozzátette, ha külön-külön pereket indítanának, a bíróság ezeket összevonná, és a pártok álláspontjainak az összehangolása nehézkessé tenné a pereskedést.

Az újabb pert azt követően indítják, hogy múlt csütörtökön a Kolozsvári Táblabíróság érvénytelenítette a korábban kimondott alapfokú ítéletet, mely arra kötelezte a város polgármesteri hivatalát, hogy a román mellett helyezzen ki magyar helységnévtáblákat is.

Szőcs Izabella hangsúlyozta, az ügyet érdemben korábban tárgyaló Kolozs Megyei Törvényszék kimondta, hogy a kolozsvári magyarságnak joga van a kétnyelvű táblákhoz. A másodfokon eljáró táblabíróság érdemben nem tárgyalta az ügyet, mert szerinte a Hollandiában bejegyzett magyar emberjogi alapítványnak nincsen felperesi minősége. A bíróság nem volt tekintettel arra a 2900 támogató aláírásra, amelyet kolozsvári magyaroktól gyűjtött a szervezet, és amelyet a perirathoz csatoltak.

Szőcs Sándor ügyvéd elmondta, a Minority Rights egyesület azzal kezdi a tevékenységét, hogy felszólítja a polgármesteri hivatalt a kétnyelvű táblák kihelyezésére. Az újabb per akkor indulhat, ha a kérést a hivatal elutasítja.

► Ezer muszáj

A sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport, mely azt tűzte ki célul, hogy szembesíti a közvéleményt a Kolozsvár önkormányzata által vállalt multikulturalitás, és az ezzel kapcsolatos gyakorlat kontrasztjával.

A csoport azt próbálja elérni, hogy legalább ezer polgár csatlakozzék felperesként a kétnyelvű táblákért indítandó új perhez. A csoport levélben készül tájékoztatni Kolozsvár 16 testvérvárosát arról, hogy miként valósul meg az erdélyi településen a multikulturalitás.

► Azonos időben

Az EMNP Kolozs megyei szervezete a civilek sajtótájékoztatója idején kiadott közleményben tudatta, hogy beadványban kérte a polgármesteri hivatalt a kétnyelvű táblák kihelyezésére, és ha ez nem történik meg, ugyancsak bepereli a hivatalt.

Az EMNP arra kérte a kolozsvári civil és érdekvédelmi szervezeteket és magánszemélyeket, hogy hivatalos formában, a városvezetéshez címzett levélben kérjék alapvető nyelvi jogaik tiszteletben tartását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI