2015. február 20., péntek

Betelt a pohár: eljárás indul a Való Világ ellen

Eljárást indít az RTL 2-n futó valóságshow, a Való Világ 7 egyik decemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.


NMHH, médiatanács, Való Világ, Való Világ 7, korhatár-besorolás, RTL 2,
Túl sok a káromkodás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a szex a Való Világ 7-ben. Fotó: RTL
Kissé nehezíti a médiatanács dolgát, hogy a műsor médiaszolgáltatója, a Cable Channels S.A. román joghatóság alatt áll.

Az eljárás oka: az RTL 2 súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait azzal, hogy a műsort „a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták” ellenére a 16 éven aluliaknak nem ajánlott helyett – a román törvények szerinti – csupán a 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott kategóriába sorolta.

Ráadásul a műsort nem a megengedett este 9 és hajnali 5 óra közötti idősávban, hanem a déli órákban tette közzé a csatorna.

Valóságsóhivatal

Ilyen esetben a médiatanács felléphet külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben, az erre vonatkozó magyar szabályozás szó szerint megegyezik az uniós szabályozással.

Ha bebizonyosodik a jogsértés, és az első eset mellett egy éven belül további két hasonlóra is fény derül, a harmadik alkalommal Magyarország konzultációt kezdeményez az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával.

Ha ezen nem születik megegyezés, és további jogsértést észlelnek, kötelezni fogják a médiaszolgáltatót a jogsértésről szóló közlemény közzétételére a műsorban vagy a szolgáltatásának meghatározott időtartamú felfüggesztésére; az esetleges döntés ellen a médiaszolgáltató felülvizsgálati kérelemmel élhet, az Európai Bizottságnak pedig jogában áll a határozat visszavonására kötelezni a médiatanácsot.

A médiatanács eddig egy alkalommal lépett fel külföldön letelepedett médiaszolgáltatóval szemben: a brit médiahatóságot értesítette a joghatósága alá tartozó Viasat Éden hotel c. műsoránál tapasztalt túl enyhe korhatár-besorolásról, a britek szerint azonban a kifogásolt műsorszám nem veszélyeztette súlyosan a kiskorúakat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: NMHH