2015. február 15., vasárnap

Bárki megtervezheti a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz mozdonyának grafikáját

Az idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítik fel a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát. A fejedelem történelmi szerepét ábrázoló grafika tervezésére pályázatot írtak ki az út szervezői.


Székely Gyors, Csíksomlyó Express, zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, II. Rákóczi Ferenc, ezeréves határ,
A különvonatok május 22-én indulnak a MÁV-Start Zrt. és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében
A február végén záruló pályázatra a határon túlról is várnak jelentkezőket, az eredményhirdetést március elején tartják.

A pályázati kiírás és a feltételei megtekinthetők ITT.

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan a mozdony külső díszítésével igyekeznek még látványosabbá tenni az utazást. A grafika az idén is a magyar történelemhez kapcsolódik: a fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából a Rákóczi-mozdony vontatja majd a szerelvényt egészen a gyimesbükki Rákóczi-várig, az ezeréves határra.

Az elmúlt években a Széchenyi-, Liszt-, Aranycsapat- és Hunyadi-mozdony által vontatott össznemzeti zarándokvonatokon mintegy nyolcezer utas tett meg összesen csaknem húszezer kilométert.

Az idén is megemlékezést tartanak a madéfalvi veszedelem emlékművénél, illetve hazafelé módosított útvonalon, Wass Albert egyik regénye helyszínét (Dés), Wesselényi Miklós városát (Zsibó) és Károli Gáspár szülőhelyét (Nagykároly) érintve érkezik vissza a zarándokvonat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI