2015. február 12., csütörtök

Az ukrán-ukrán béke továbbra is álom marad?

A Reuters egy dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy a felek 48 órán belül megállapodhatnak a kelet-ukrajnai tűzszünetről.


Ukrajna, ukrán válság, Oroszország, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel, minszki tárgyalások, donyecki szakadárok, Kelet-Ukrajna, minsk peace talks
Vlagyimir Putyin , Angela Merkel, Francois Hollande és Petro Porosenko. Fotó: Tatyana Zenkovich/APF
Befejeződött az ukrán válság rendezésével foglalkozó minszki csúcstalálkozó, az CNN hírtelevízió szerint számos kérdésben sikerült megállapodásra jutni az államvezetőknek.

Az ukrán válság rendezésével foglalkozó minszki csúcstalálkozón - a CNN szerint - számos kérdésben sikerült megállapodásra jutni az állami vezetőknek. A felek célkitűzése szerint 48 órán belül tűzszünet kívánnak elérni.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség azt írta csütörtök reggel, hogy a csaknem 13 órás tárgyalások után Vlagyimir Putyin orosz elnök elhagyta az üléstermet, és az állami vezetők által kidolgozott dokumentumot már átadták a két szakadár terület vezetőinek, Olekszandr Zaharcsenkónak és Ihor Plotnickijnak.

A donyecki és luhanszki szakadár „népköztársaságok” vezetői azonban kapásból elutasították a „normandiai négyek” - az orosz, az ukrán és a francia elnök, illetve a német kancellár - által kidolgozott megállapodás aláírását - legalábbis a TASZSZ hírügynökség szerint, ráadásul Petro Porosenko sem túl optimista. Az ukrán államfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy „nem tud jó hírekkel szolgálni”, és az orosz fél által támasztott feltételek egy része elfogadhatatlan - Putyin mereven kitart álláspontja mellett -, de van még remény a megállapodásra. Porosenko kijelentette: nem hagyja el a tárgyalóasztalt addig, amíg a tűzszünetről megállapodás nem születik.

A minszki csúcstalálkozó résztvevői csütörtök reggel Putyin kivételével visszatértek a tárgyalóterembe. A több mint 13 órája zajló tárgyalásokkal párhuzamosan megbeszélések folytak az úgynevezett kontaktcsoportban is, amelyben Moszkva és Kijev képviselőin kívül a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok vezetői is részt vettek. A maratoni tárgyalásokon tető alá hozott dokumentumot, amit a kontaktcsoport elé tártak a szakadár vezetők egyhangúlag elutasították.

Egyelőre nincsenek hitelt érdemlő jelentések arról, hogy hogy pontosan mi szerepel ebben a dokumentumban, és hogy a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló végleges megállapodásról van-e szó. Mindenesetre a nyugati és orosz hírügynökségek egybehangzó jelentései szerint a korábbi hírekkel ellentétben a minszki csúcstalálkozó és a kontaktcsoport szerda este kezdődött megbeszélései még nem értek véget.

A tárgyalásokon egyebek között Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról, fogolycseréről és fegyverszünetről van szó.

Az egyeztetések célja, hogy a felek megpróbáljanak diplomáciai úton véget vetni az eddig több mint 5300 halálos áldozatot követelő délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásoknak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Reuters/CNN