2015. február 3., kedd

a7dala | Zorán & Presser Gábor: Úgy volt

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szerb származású előadóművész, zeneszerző 55 évvel ezelőtt kezdte pályafutását. A beatkorszak hajnalán, 1960-ban öccsével, Dusánnal megalapítja a Zenith együttest, amely nevét nem sokkal később Metróra változtatja.


Zorán, Metro, Presser Gábor, beat korszak, zene, koncert, Zorán-koncert,
Presser Gábor és Zorán
A Metro az Illés és az Omega mellett a magyar beatzene harmadik legnépszerűbb zenekara lett. 1976 nyarán következik be a fordulat Zorán pályafutásában: ekkor kezd el közösen dolgozni Presser Gáborral, munkakapcsolatuk és barátságuk azóta is töretlen.

Először egy közös kislemez jelenik meg, majd 1977 tavaszán a revelációerővel ható első nagylemez. Zorán neve azóta egyet jelent a legmagasabb színvonallal, a „felnőtteknek” szóló nemes, intellektuális rockzenével, a „háromperces” dalokat átlényegítő gondolat- és képgazdagsággal.

2011 októberében új lemezt adott ki Körtánc – Kóló címen, amely 2012 tavaszán platinalemez lett, és amellyel zeneileg némileg visszatért szerb gyökereihez.

Zorán, Metro, Presser Gábor, beat korszak, zene, koncert, Zorán-koncert, beat korszak, koncert, Metro, Presser Gábor, zene, Zorán, Zorán-koncert, Egypár barát

2013-ban Egypár barát címmel duett-lemeze jelent meg, amelyen együtt énekel Tompos Kátyával, Gerendás Péterrel, Sztevanovity Dusánnal, Presser Gáborral, Bíró Eszterrel, Kern Andrással, Palya Beával, Hegyi Barbarával, Bródy Jánossal, Rúzsa Magdival, valamint Váczi Eszterrel.


Az Úgy volt Zorán tizedik, 1999. október 18-án kiadott, Az ablak mellett c. nagylemezén jelent meg először. A fenti felvétel a Budapest Sportaréna színpadán készült 2014 február 8-án, az Egypár barát című duett-albumot bemutató koncertjén.

Május 3-án, este kilenc órától Zorán és zenekara Sepsiszentgyörgyön lép fel a városnapok keretében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
A kép forrása: Facebook/Zorán