2015. február 12., csütörtök

A szürke ötven árnyalata egy erotikus vacakság

Egyöntetűen rossz a kritikai fogadtatása a német sajtóban A szürke ötven árnyalata című könyvsikerből készült amerikai filmnek.


A szürke ötven árnyalata, Fifty Shades of Grey, film, Sam Taylor-Johnson, E. L. James,

A 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartott nemzetközi premier után megjelent kritikák közös eleme, hogy Sam Taylor-Johnson rendezése unalmas, és egészen sokáig, a 41. percig egyetlen kockája sem szól a szexről.

A Stern című hetilap szerint „bármelyik Rihanna-videoklip és Miley Cyrus-buli mocskosabb” a Berlinalén nagy felhajtással bemutatott filmnél.

► A párbeszédek éppen olyan laposak, mint a mű alapjául szolgáló regényben, E. L. James 51 nyelven megjelent, 100 milliónál is több példányban eladott kötetében, amelyet „nagy adag öniróniával” lehetett volna kezelni, de a filmből ez is hiányzik - jegyezte meg a berlin-brandenburgi RBB kritikusa a regionális közszolgálati műsorszóró társaság honlapján A kudarc ötven árnyalata címmel közölt írásában.

► A Die Welt szerint a Jamie Dornan és Dakota Johnson főszereplésével készült film „egyáltalán nem a szexről szól”, hanem „a félelemről az egyenjogúságtól, az érzelmektől és a szabadságtól”, és ez „garantáltan nem szexi”.

A szürke ötven árnyalata, Fifty Shades of Grey, film, Sam Taylor-Johnson, E. L. James,
Jamie Dornan és Dakota Johnson. Fotó: Jörg Carstensen/EPA/MTI
A Süddeutsche Zeitung szerint a "gyenge" szerelmi történet leginkább a kapitalizmus természetét ábrázolja. A film bemutatja a két főhős, a diákélet szerény körülményei közül érkező irodalomszakos egyetemista, Anastasia és a dúsgazdag vállalkozó, Christian Grey világát, és azt is, hogy a férfi „milyen természetességgel próbálja drága ajándékokkal megvásárolni a hatalmat” a nő felett, aki „ezért imádja őt. Micsoda rémálom!” - írta a müncheni lap kritikusa.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az alkotás „erotikus vacakság”. Az erotikus regény filmváltozata „egy arctalan herceg és egy ártalmatlan Hamupipőke” kapcsolatát mutatja be, amely „sivár” és egyikük sem élvezi, de túltenni sem tudják magukat rajta.

A szürke ötven árnyalata, Fifty Shades of Grey, film, Sam Taylor-Johnson, E. L. James,
Moziplakát
A berlini Der Tagesspiegel egyebek között azt emelte ki, hogy a kapcsolat testi oldalát nagyon részletesen bemutató regényből a nemiséget tekintve igen visszafogott, a Sharon Stone és Michael Douglas főszereplésével készült Elemi ösztön, illetve Kim Basinger és Mickey Rourke közös munkája, a 9 és 1/2 hét által kijelölt esztétikai határokon belül mozgó film készült, és messze elmarad a hasonló témát feldolgozó legutóbbi kiemelkedő alkotástól, Lars von Trier A nimfomániás című drámájától.


A Berlinalét a vezető hollywoodi stúdiók és a nagy filmforgalmazók esetenként promóciós platformként, a népszerűsítés terepeként használják. Vajon fordítva sült el a fegyver?

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI