2015. február 26., csütörtök

A magyar állam tulajdonába került a híres Munkácsy-kép

A magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását. Az adás-vételi szerződést március végén írják alá.


Munkácsy Mihály, Krisztus-trilógia, festmény, kultúra, kulturális örökség, Krisztus Pilátus előtt, Déri Múzeum,

Az akvizíciónak köszönhetően hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia.

A Déri Múzeum Munkácsy termében jelenleg is látható a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo; a harmadik monumentális méretű kép helyét azonban a tavalyi elszállítása óta üresen hagyták.

A Munkácsy-kép megvásárlása úgy jöhetett létre, hogy a Hamilton Galéria igazgatótanácsa hozzájárult az eladáshoz, a Magyar Nemzeti Bank pedig rendelkezésre bocsátotta a vételárát - jelentette be Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Debrecenben, a kép vételi árát azonban nem árulta el. Beszámolt viszont arról, hogy a magyar állam meg akarja vásárolni a Golgotát is, amely jelenleg a New Yorkban élő magyar műgyűjtő, Pákh Imre tulajdonában.

Déri Múzeum, festmény, Krisztus Pilátus előtt, Krisztus-trilógia, kulturális örökség, kultúra, Munkácsy Mihály, Golgota, Ecce Homo

A Jézus életét megörökítő sorozat darabjait első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI