2015. február 16., hétfő

21 embert fejeztek le az iszlamisták

A 21 egyiptomi kopt keresztény túsz lefejezéséről tett közzé videofelvételt vasárnap este az Iszlám Állam líbiai szárnya.


Egyiptom, Líbia, Iszlám Állam, dzsihadista terrorszervezetet, Szirt, terrorizmus,
Képkocka a felvételből. Forrás: Rai News
Az ötperces felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik őket mint „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”.

A kopt keresztény egyház szóvivője megerősítette a lefejezésről szóló híreket. Az egyház közölte, bízik abban, hogy az egyiptomi kormány igazságot szolgáltat. A szunnita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar Egyetem azt hangsúlyozta, egyetlen vallás sem fogad el a lefejezéshez hasonló barbár tetteket.

Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtett egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.

Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára Líbiában. Az észak-afrikai országban egyre gyakoribbak a kopt keresztény közösség tagjai elleni támadások, de az egyiptomi állampolgárok vallási hovatartozástól függetlenül is célponttá váltak Líbiában, amióta Kairó támogatást nyújt a líbiai hadseregnek az iszlamista milíciák elleni küzdelemben. Líbiában az utóbbi években jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok.

Egyiptom azonnal válaszolt


Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője hétfőn reggel az állami rádióban jelentette be, hogy az Iszlám Állam líbiai osztagaira légi csapásokat mértek.
A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba - mondta a szóvivő.
Az egyiptomi hadsereg hétfő reggel kiadott közleménye szerint a légitámadások célja „a vérontás megtorlása és a gyilkosok elleni bosszú”.

dzsihadista terrorszervezetet, Egyiptom, Iszlám Állam, Líbia, Szirt, terrorizmus,
A túszok hozzátartozói pénteken még reménykedtek. Fotó: Máté Bence/MTI
Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap éjjel televíziós beszédben helyezte kilátásba, hogy Egyiptom megtorolja a mészárlást. Az elnök néhány órával azután fordult a nyilvánossághoz, hogy az Iszlám Állam közzétette a tömeges kivégzésről készített felvételt.

Hivatalosan az 1991-es öbölháború óta ez az első alkalom, hogy Egyiptom az ország határain túl hajt végre hadműveletet.

Az egyiptomi hadműveletek után néhány órával líbiai harci gépek is bombázták a Tripolit uraló iszlamisták állásait Szirt városában és a szomszédos Ben-Dzsavád településen.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Reuters