2015. január 1., csütörtök

Újévi fürdőzés jéghideg vízben

Mintegy ötvenezer holland fürdőzött a szabad ég alatt szilveszter éjszakáján, hogy dacolva a téli időjárással, fürdőruciban köszöntse az új esztendőt.


Hollandia, újévi fürdőzés, hagyományok, újévi szokások, Scheveningen,
A nemzeti szokássá váló év végi fürdőzés 1960 óta dívik Hollandiában
Hága tengerparti városrészén, Scheveningenben pontosan éjfélkor tízezer ember gázolt a vízbe. A levegő hőmérséklete négy-, az Északi-tenger vize hétfokos volt, így korántsem „meleg légkörben” várták az új évet.

A fővároson kívül Zandvoortban, Wijk aan Zeében, Den Boschban és több más helységben ötvenezer ember búcsúztatta csobbanással, fejesugrással, mártózással az óévet. Ezzel csúcsot döntöttek, mivel tavaly csak 46 ezren választották a szilveszterezésnek ezt a hűvösebb formáját.

Hollandia, újévi fürdőzés, hagyományok, újévi szokások, Scheveningen,

Az újévi vízbeugrás vágya Európa néhány más országában is átragadt az ottani lakosokra. Mintegy ötven ember ugrott például a Genfi-tóba, a rómaiak a Tevere folyóban lubickoltak, és hasonlóképpen gázoltak különféle természetes vizekbe a merészebb északírek, franciák, szlovénok és németek is.

A hollandok nemcsak a hideg vizet, hanem a tüzet is kedvelik

Az új esztendő első napján számoltak be a hírügynökségek arról, hogy a scheveningeni tengerparton a világ legnagyobb máglyáját építették fel.


Ez is a helyi szokások egyike, meggyújtják a raklapokból emelt „tornyot”, az így keletkező máglya lángjai látványosan csapnak az égre.

A scheveningeni tűz - a De Telegraaf holland napilap jelentése szerint - minden bizonnyal bekerül a rekordok Guinness-könyvébe is. A farakás mérete elérte a négyezer köbmétert, ami gyakorlatilag harmincezer raklapot jelent. Eddig szlovénok tartották a csúcsot 1700 köbméteres máglyájukkal.

 VIDEÓ: Szilveszteri tűzijáték Dubajban

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
A fotók forrása: Getty Images (1), ANP/AFP (2)