2015. január 1., csütörtök

Szibériai hideg Székelyföldön

Rendkívüli hideg uralkodott Romániában csütörtökre virradóra: a Székelyföld határán fekvő, Kovászna megyei Bodzafordulón mínusz 32 fokot mértek a meteorológusok. Itt volt a leghidegebb egész Európában.


Bodzaforduló, Csíkszereda, hideg, időjárás, Románia, Székelyföld, tél,
Van, aki ennek a hírnek is tud örülni. Bugány János felvétele
Az ország hideg pólusaként nyilvántartott Csíki- és Gyergyói-medencében szilveszter éjszaka a bodzafordulóinál kevéssel magasabb volt a hőmérséklet: Csíkszeredában mínusz 29, Gyergyóalfaluban pedig mínusz 23 fokig hűlt az éjszaka folyamán a hőmérséklet.

 A legfagyosabb szilveszter

Az újév első éjszakáján egész Romániát uralták a mínuszok: Brassóban -29, Nagyszebenben -26, Sepsiszentgyörgyön -25, Baróton és Kézdivásárhelyen -23, Székelyudvarhelyen -22, Marosvásárhelyen -16, Bukarestben pedig -19 Celsius fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

Bodzaforduló, Csíkszereda, hideg, időjárás, Románia, Székelyföld, tél, góbéságok, székely furfang
Még több hasonló viccért kattintson az ábrára!
A romániai Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közölt adatok szerint az év első délelőttje is rendkívül hideg maradt: 14 órakor Csíkszeredában még mindig mínusz 16, Kézdivásárhelyen és Baróton mínusz 15, Sepsiszentgyörgyön mínusz 14, Székelyudvarhelyen mínusz 13, Kolozsváron pedig mínusz 9 fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat korábban kibocsátott figyelmeztetése szerint péntekig tart a szokatlanul hideg idő Romániában, majd a hét végi enyhe felmelegedés után az évszaknak megfelelő hőmérséklet várható. Átlagosan -15 fokos hidegre számíthatunk, de elszigetelten akár -25 alá is süllyedhet a hőmérséklet. A legenyhébb téli időjárás is -10 és 0 fok között lesz a napokban.

Fotók: Jég- és hóalkotások

A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius fok volt, amit 1942. január 25-én mértek a Brassó megyei Botfaluban.

Várható időjárás Magyarországon

Az év első hétvégéjén némileg enyhül a hideg: néhol éjszaka sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Emellett ismét várható havazás, hózápor, s a szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.


időjárás, Magyarország, Budapest, Hősök tere
Hóember a Hősök terén. Lakatos Péter felvétele
Pénteken jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég. Napközben északkeleten szállingózhat a hó, késő délutántól viszont északnyugat felől egyre több várható csapadék: északkeleten hó, északnyugaton eső, az átmeneti zónában ónos eső, fagyott eső valószínű.

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul, északnyugaton lesz enyhébb az idő, ahol este még 1-2 fokot átmenetileg tovább emelkedhet a hőmérséklet.

Szombat délután sokfelé beborul az ég, késő este északon már eső, havas eső, északkeleten havazás várható. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és 0 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 0 és plusz 5 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt még több helyen lehet hó, havas eső, majd délutántól hózápor, esetleg "hózivatar" is kialakulhat. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 0 és plusz 5 fok közé melegszik a levegő - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kiadott középtávú előrejelzésben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/ANM/Mediafax/MTI