2015. január 24., szombat

Sporttörténelmet írt a csíkszeredai Miklós Edit

A csíkszeredai születésű, magyar színekben versenyező Miklós Edit sporttörténelmet írva harmadik lett a női alpesi sízők Világkupa-sorozatába tartozó St. Moritz-i lesiklóversenyen. Korábban a legjobb helyezése egy 5. hely volt tavaly Crans Montanában.


alpesi-síverseny, Svájc, Miklós Edit, sport, St. Moritz, téli sportok,
A téli sportversenyek történetében Miklós Edité a valaha volt legjobb magyar vk-eredmény. Fotó: Peter Schneider/EPA/MTI
Székelyföld szülötte - aki a tavaly februári szocsi olimpián hetedik volt ebben a számban - a magyar alpesi sízés történetének legnagyobb sikerét érte el ezzel az eredménnyel.

A viadalt a svájci Lara Gut nyerte, második az osztrák Anna Fenninger lett. A 64 tagú mezőnyből csak hatan nem tudták teljesíteni a pályát. Miklós Edit valamivel több mint fél másodperccel maradt el Gut 1:43.82 perces győztes idejétől.

Edit mögött olyan világsztárok végeztek a vert mezőnyben, mint a szlovén Tina Maze, illetve a két amerikai, Lindsey Vonn és Julia Mancuso.

„Hihetetlen érzés harmadiknak lenni, összességében jól sikerült a csúszásom, és nagyon boldog vagyok” - idézte a Magyar Sí Szövetség közleménye Editet.
A pálya felső részében sikerült jól teljesítenem, aztán az alsó felében veszítettem az időmből, de a kiváló kezdés elegendő volt a harmadik helyhez. Nem gondoltam, hogy összejön, de hittem magamban, és sikerült - nyilatkozta.
Hatvan világkupa-pontot szerzett, így a szakági pontversenyben feljött a 18., az összetettben pedig a 37. helyre.
Nem is tudok most hirtelen mást mondani, mint hogy minden olyan támogatónknak, aki hitt Editben, nagyon köszönünk mindent, s azt hiszem, Edit most ért fel a csúcsra. - nyilatkozta a verseny után Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke
A vk-sorozat vasárnap szuper-óriásműlesikló viadallal folytatódik St. Moritz-ban.

alpesi-síverseny, Svájc, Miklós Edit, sport, St. Moritz, téli sportok,
Anna Fenninger, Lara Gut és Miklós Edit. Fotó: Peter Schneider/EPA/MTI
Eredmény, női lesiklás:
  1. Lara Gut (svájci) 1:43.82 perc
  2. Anna Fenninger (osztrák) 1:44.14
  3. Miklós Edit 1:44.40
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI