2015. január 23., péntek

Sepsiszentgyörgy: helyén marad a SIC-tábla

Az RMDSZ háromszéki szervezete nem tesz eleget Sebastian Cucu prefektus kérésének, és nem távolítja el a prefektusi hivatallal szemközt kihelyezett Székelyföld feliratú óriáspannót – közölte pénteken a sajtóval Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke.


Kovászna megye prefektusa, magyarság, nemzeti szimbólumok, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, Székelyföld-tábla,
Szekeres Attila felvétele
A Kovászna megyei önkormányzat elnöki tisztségét is betöltő politikus elmondta: az RMDSZ fél évre bérbe vette a területet, amelyen a székely zászlóra emlékeztető SIC–Terra Siculorum fémkeretbe foglalt hirdetővászon áll.
A saját identitásunkat fejezi ki, nem sért senkit, arra területet béreltünk, és ott hagyjuk egy fél évig - jelentette ki Tamás.
A prefektus arra hivatkozva kérte az általa provokatívnak vélt molinó eltávolítását, hogy a helyi románság szombaton a közelben kívánja megünnepelni a román fejedelemségek, Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepét.

A kormány megbízottja a rendezvényt szervező civil szervezeteket idézte, amelyek szerint „az etnikai alapú területi autonómiát hirdető” molinó szélsőséges, provokatív üzenetet hordoz, és sérti „a románok nemzeti méltósághoz való jogát”.

Tamás Sándor elmondta, hogy nagy tisztelője Alexandru Ioan Cuzának, a román fejedelemségek egyesítőjének, de Székelyföld már akkor is létezett, amikor Románia 156 évvel ezelőtt megalakult.

Tamás nem tartotta kizártnak, hogy a szombati felvonuláson megrongálják a molinót, hiszen a szervezők között ismert provokátorok is vannak, „akiktől semmi jóra nem lehet számítani”.

Tamás Sándor kijelentette: a pannó mostani kihelyezésével a „himnuszénekléshez való jogot” állították vissza.
Nem a prefektusokat kell lecserélni, hanem a problémákat kell megoldani. Azt például, hogy ne büntessék ebben az országban a himnuszéneklést, hogy ki lehessen tűzni a helyi, a megyei zászlót vagy akár a székely zászlót - jelentette ki.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Kép forrása: Háromszék