2015. január 30., péntek

Sepsiszentgyörgy: gázszivárgás az Autoliv-gyárban

Erős gázszivárgás történt péntek délelőtt az Autoliv-gyárban Sepsiszentgyörgyön. A hatóságok elrendelték az épület kiürítését, mintegy 800 alkalmazottnak kellett elhagynia el épületet.


Autoliv, beleset, gázszivárgás, munkahelyi baleset, Sepsiszentgyörgy, katasztrófavédelem
Illusztráció
A munkások mérgezéses tünetekre panaszkodtak, ezért azonnal hívták a mentőszolgálatot; a mentősök és orvosok a helyszínen elsősegélyben részesítették a sérülteket, 11 személyt a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára szállítottak.

Török Zsuzsanna, a Kovászna Megyei Mentőszolgálat igazgatója a Friss FM-nek elmondta, kritikus helyzetben lévő mérgezett személy egyelőre nincs, négyen elájultak, mások pedig gázmérgezés tüneteit észlelték magukon. A kórházba szállított munkások nem mutattak súlyos mérgezési tüneteket, azok kórházban tartása nem volt indokolt, rövid ideig tartó orvosi megfigyelés után hazaengedték őket.

Tolvai Marius, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta: az épületet kiürítették, a tűzoltók keresik a gázszivárgás okát, illetve azt is, hogy milyen típusú gáz szivároghatott és honnan. Az esetet a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség is vizsgáljaEgy, a neve elhallgatását kérő Autoliv-alkalmazott a vhegy.com-nak elárulta: a szennyvízvezetékek tisztítására használt anyag okozta a rosszullétet. Feltehetően az szél miatt a rendkívül erős vegyszer szaga bekerült az üzem épületének légterébe, a gázszivárgásra gyanakvó alkalmazottakon pedig kitört a pánik. Gázszivárgásról azonban szó sem volt, a „veszély” elmúltát pedig mi sem igazolja jobban, mint a tény, hogy a délutáni váltásban dolgozókat behívták.
Az Autoliv romániai gyáraiban nem ez az első gázmérgezéses eset, tavaly szeptemberben a brassói részlegen is hasonló eset történt; több mint 25 személyt szállítottak kórházba szénmonoxid mérgezéssel, többen elájultak, mások pedig - hasonlóan a szentgyörgyi történésekhez - szédülésre, hányingerre panaszkodtak.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Friss FM
Fotó: Andrei Pungovschi/Mediafax