2015. január 11., vasárnap

Repülőtér Csíkban?

Önkormányzatok és magánvállalkozók összefogásával építenének repülőteret a székelyföldi Csíkszereda közelében. A Hargita megyei önkormányzat azt várja a beruházástól, hogy több turista érkezik majd és befektetőknek is vonzóbb lesz a térség.


repülőtér, Csíkszereda, Székelyföld, turizmus, Hargita megye, Románia,
Képünk illusztráció. Fotó: Fredrik von Erichsen/AP/MTI
Közepes méretű utasszállítók fogadására is alkalmas repülőtér kialakításáról gondolkodik a Hargita megyei önkormányzat.

A repülőtér rendeltetése a térség kiszolgálása, a turisták, vállalkozók, befektetők Székelyföldre vonzása lenne.

A beruházás a már működő csíkszeredai magánreptér fejlesztését jelentené. A jelenleg kisrepülők fogadására alkalmas repülőtérnek, amely a város mellett található, 1200 méteres füves kifutópályája van.
A megye egyfajta, a települési önkormányzatokkal alkotott „kalákában” képzeli el a fejlesztést – jelentette be Borboly Csaba, Hargita önkormányzatának elnöke.
A beruházást „fapadosra” képzelték el, egy 800 méteres aszfaltozott pályával és járulékos épületekkel. Ezek megépítésében, illetve fejlesztésében megosztanák a munkát az önkormányzatok.

2015 a tervezés és előkészítés éve lesz, Hargita megye már tárgyalt magyarországi szakemberekkel a hatástanulmányok és tervek elkészítéséről.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió/Szombat reggel