2015. január 18., vasárnap

Rangos díjat kapott Törőcsik Mari

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Nemzet Színésze kapta meg idén a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet.


színház, kultúra, Törőcsik Mari, Kölcsey emlékplakett, Kölcsey Ferenc, Kölcsey Társaság, a magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a betegsége miatt távolmaradó színésznőt Jánosi Zoltán, a Társaság elnöke méltatta, majd jelképesen átadta számára a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet.

A színművész telefonon keresztül mondott köszönetet, felelevenítette a Himnuszhoz kapcsolódó gyerekkori emlékeit, majd meghatottan Pilinszky János Négysoros című versével köszönte meg az elismerést.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Jánosi Zoltán hangsúlyozta, Törőcsik Mari több mint száz filmben és számtalan színházi előadásban megformált szerepei „felejthetetlenül rajzolódnak rá” kulturális emlékezetünkre.

A nemrég a 79. életévét betöltött közkedvelt színésznőt külföldön is számos elismeréssel, Chicagóban, Cannes-ban, Karlovy Varyban és Salernóban a legjobb női alakítás díjával, Magyarországon pedig többek közt Balázs Béla-, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal, valamint a Nemzet Színésze címmel tüntették ki.
Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a magyar és az egyetemes kultúra gazdagításához. 
Tavaly Vári-Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító vehette át, de a díjazottak között volt Sebestyén Márta népdalénekes, Görömbei András irodalomtörténész-esszéíró, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő is.
Az ünnepséget követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kölcsey Ferenc síremlékénél.

A magyar kultúra napját - 1989 óta - január 22-én ünneplik, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI | A fotó forrása: Nemzeti Színház