2015. január 9., péntek

Összefogást sürget Tőkés László

Tőkés László, EMNP, EMNT, RMDSZ, Székely Nemzeti Tanács, magyarság, erdélyi magyarok, Románia,
Tőkés László az erdélyi magyar politikai szervezetek stratégiai partnerségének a kialakítását, egy új erdélyi magyar egység létrehozását kezdeményezte egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón.


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint az RMDSZ, az MPP, az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács nemzeti önrendelkezés iránt elkötelezett képviselőinek bátorságot kell venniük ahhoz, hogy a Románia megújulása irányába mutató „Johannis-effektus” szellemében párbeszédet kezdjenek, megegyezésre jussanak egymással a közös nemzeti érdekek és célok szolgálatában.

Az európai parlamenti képviselő elmondta, az erdélyi magyarság a kommunista diktatúra 25 évvel ezelőtti megdöntése idején is, és a tavaly novemberi elnökválasztáson is „a jó oldalon állt”. Emlékeztetett arra, hogy a magyar közösség elsöprő többsége Klaus Johannis jobboldali jelöltet támogatta az általa posztkommunistának tekintett Victor Ponta miniszterelnökkel szemben.

Úgy vélte, a 2015-ös évet a „Johannis-lelkiállapot” fogja jellemezni, és az erdélyi magyarokat is a rendszerváltozás folytatásának a szelleme vezérli majd.
Negyedszázad után ugyanaz a feladat. Nem volt elég legyőzni a kommunizmust, a posztkommunizmussal is fel kell venni a harcot - fogalmazott a politikus.
Tőkés László sérelmezte, hogy az RMDSZ a rendszerváltozás évfordulóján csak saját megalakulása évfordulóját ünnepelte. Úgy vélte, a szövetség vezetői a hőskor felidézésével akarják legitimálni jelenlegi politikájukat. Arra emlékeztetett, hogy maga is alapítója volt az RMDSZ-nek, mely az elmúlt 25 évben alaposan megváltozott. „Ez az RMDSZ nem az az RMDSZ” - jelentette ki.

A politikus felidézte: Klaus Johannis a „normalitás országának” a megteremtését tűzte ki céljául. Hozzátette, a többség és a kisebbség kapcsolataiban is normalitásra lenne szükség.

„Nem lehet normalitás a gyűlöletkeltés” - utalt a székelyföldi prefektusoknak a magyar és a székely jelképek elleni fellépésére. „A román szabadság nem lehet teljes az erdélyi magyarság, a székelység szabadsága nélkül” - jelentette ki Tőkés László.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
A fotó forrása: Facebook/Tőkés László Sajtóirodája