2015. január 29., csütörtök

Nyugtalottó: részvételi szabályzat

Tegnapi ülésén a Ponta-kabinet végleges formába öntötte azt az adócsalás visszaszorítását célzó kormányrendeletet, amely áprilistól lehetővé teszi, hogy azok a vásárlók, akik megőrzik a vásárláskor kapott blokkot, egy új típusú, sorsoláson alapuló nyereményjátékban vegyenek részt.


adócsalás, nyugtalottó, Ponta-kormány, pénztári nyugta, Románia, nyugtalottó-szabályzat
Bankkártyával vagy ételjeggyel történő fizetés útján kapott nyugtával is részt lehet venni  
A végleges szabályok némileg eltérnek a közvitára bocsájtott, eredeti tervezetbe foglaltaktól - többek között törölték a 18 éves alsó részvételi korhatárt, valamint a nyugták számának a korlátozását.

Sorsolásra havonta kerül sor, de az év folyamán lesznek rendkívüli húzások is, ezeket általában ünnepnapokra időzítik; az elsőre éppen egy ilyen napon, április 13-án, hétfőn, az ortodox húsvét másnapján kerül sor. 

A Román Lottótársaság által szervezett játékban bárki - külföldi állampolgárok is -, korhatár és regisztráció nélkül, díjmentesen részt vehet a sorsolás időpontja előtti hónapban összegyűjtött, tetszőleges mennyiségű nyugtával. (Az első sorsoláson a 2015. február 2. és március 28. közötti periódusban kibocsájtott kasszabonok közül húznak). A blokkok baniktól eltekintett, lekerekített értéke nem lehet kevesebb mint 1 lej, és nem haladhatja meg a 999 lejes felső határt. 

Minden sorsoláskor két számot húznak ki:
  1. egy 1 és 999 közötti számjegyet, ami nem a nyeremény összegét jelenti, az a havi nyereményalaptól és a nyerő nyugták számától függ, és
  2. egy dátumot az előző hónapból.
Az a nyugta a nyerő, amelyen a kisorsolt összeg és dátum is szerepel. Természetesen könnyen előfordulhat, hogy több nyerő nyugta lesz. A nyertes bonokat a sorsolástól számított legtöbb 30 napon belül, el kell juttatni az állami adóhivatal bármely ügynökségéhez.

A  Hotnews értesülései szerint az első sorsolás nyereményalapja 1 millió lej lesz, ami azt jelenti, hogy van matematikai esély arra, hogy a nyerő nyugta, amennyiben csak egy lesz, akár 1 millió lejt is érhessen.

Ugyanez a rendelet írja elő azt is, hogy március elsejétől a vásárlók nem kötelesek kifizetni a termékek vagy szolgáltatások ellenértékét, amennyiben az eladó vagy szolgáltató nem állít ki pénztári nyugtát az összegről.

Ez utóbbi előírás a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetsége szerint alaptörvénybe ütközik, ezért azzal a kéréssel fordult az ombudsmanhoz, hogy támadja meg a rendeletet az Alkotmánybíróságon.

A vállalkozók szerint a jogszabály előírása, miszerint a vásárlók fizetés nélkül megtarthatják azon termékeket, amelyekre nem kaptak nyugtát, sérti a magántulajdonhoz való jogot. Az Alkotmány szerint ugyanis senki javait nem lehet kisajátítani. Ezt csak egy közérdekű célért lehet megtenni, és ilyen esetben előzetesen kártérítést kell fizetni a tulajdonosnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
A kép forrása: Shutterstock