2015. január 16., péntek

Mitől féltik országukat a románok?

Egy regionális háborútól féltik leginkább országukat a románok, de egyébként több mint másfél évtizede nem bíztak annyira a jövőben, mint most - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.


felmérés, Románia, IRES, társadalom, közvélemény, háború, korrupció, jövőkép
A Romániát fenyegető legsúlyosabb veszélyforrások
Az IRES közvélemény-kutató intézet arról kérdezte az embereket, hogy hogyan látják országuk jövőjét - és azon belül saját helyzetüket - huszonöt év távlatában.

Arra a kérdésre, hogy Mi az a két dolog, ami leginkább veszélyezteti Romániát ebben a negyedszázados perspektívában?, ekképpen válaszoltak:
  1. háború tör ki a térségben 39%
  2. elöregedik az ország 34%
  3. az árak emelkedése 22%
  4. az államadósság megugrása 19%
  5. szervezett bűnözés 16%
  6. államcsőd 13%
  7. a társadalmi különbségek növekedése 12%
  8. a társadalmi zavargások lehetősége 10% 
A háborútól való félelem főleg a férfiak és a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók körében volt magas, míg a lakosság elöregedésétől leginkább a 35 év alatti fiatalok tartottak.

Optimista jövőkép

A felmérése is visszaigazolta a novemberi elnökválasztás után megnövekedett általános optimizmust, amely 1997 óta nem volt ilyen magas Romániában. A megkérdezettek 77 százaléka derűlátóan nyilatkozott arról, milyen jövő vár Romániára 25 év múlva, 60 százalékuk pedig saját sorsának alakulására is bizakodóan tekint ebben a negyed évszázados perspektívában.

Arra a kérdésre, hogy melyik közszolgáltatás javítása érdekében lennének hajlandó többet áldozni, a megkérdezettek 74 százaléka az egészségügyet, 64 százalékuk pedig az oktatást jelölte meg.

► Országprojekt 

A felmérés rávilágított, hogy a megkérdezettek több mint 90 százaléka támogatná egy hosszú távú országprojekt kidolgozását Románia számára, és többségük úgy véli, ezt a decemberben hivatalba lépett új államfőnek, Klaus Johannisnak kellene kezdeményeznie.

Vasile Dâncu szociológus, az IRES elnöke úgy értelmezte a közvélemény-kutatás eredményeit, hogy Románia - 25 évvel a kommunizmus bukása után - új kezdetként élte meg a novemberi elnökválasztást, amelyen a fiatalok példátlanul magas részvételi aránya is jelezte: a társadalom jelentős része nem akarja többé a múlthoz viszonyítani az ország állapotát.

Dâncu szerint a román társadalom nagy várakozással tekint a jövőbe, és szüksége van egy olyan országprojektre, amely hosszú távon is mozgósítani tudja.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | IRES