2015. január 29., csütörtök

Milliókat hozott a konyhára a Charlie Hebdo új száma

A francia szatirikus hetilap első száma, ami a 12 áldozattal járó merénylet után jelent meg 13 millió eurós bevételt eredményezett és 80 ezer új előfizetőt hozott - írta csütörtökön a Le Parisien.


Charlie Hebdo, képregényfesztivál, szatíra, karikatúra, párizsi vérengzés, Kouachi-fivérek, szólásszabadság, sajtószabadság, vallás, Mohamed próféta,

A Libération úgy tudja, hogy a bevételen kívül a szerkesztőség egy 1,7 millió euró összegű adományt kapott francia lapoktól és sajtószervezetektől, 100 ezer eurónyi felajánlás érkezett külföldről a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezeten keresztül és 150 ezer euró spontán felajánlásokból.

Mindennek egy részét a január eleji párizsi terrortámadások 17 áldozatának hozzátartozói kapják, és a szerkesztőség egy alapítványt is létrehozott, amelyből szatirikus hetilapokat fognak támogatni a világ minden táján.

A merénylet túlélői által összeállított első szám több mint 7 millió példányban kelt el, amely rekordnak számít a francia sajtó történetében. A lap az utóbbi években 60 ezer példányban jelent meg, s abból 30 ezer példány kelt el az újságosoknál. Az eddig 10 ezer előfizetővel rendelkező lapra a merénylet óta további 80 ezren fizettek elő.

A csütörtökön jelentős rendőri biztosítással kezdődött angouleme-i nemzetközi képregényfesztivál díszvendégei is a Charlie Hebdo túlélői. Ennek kapcsán több francia lap is összeállítást közölt arról, hogyan szerveződik újjá az újság három héttel azután, hogy a szerkesztőség elleni merényletben 12-en életüket vesztették, köztük a lap öt vezető karikaturistája, valamint két újságírója.
Azt biztos, hogy ez jobban láthatóvá teszi a lapot. Minden eszköze megvan a folytatáshoz. Most újjá kell szervezni a szerkesztőséget. Fel kell dolgozni a traumát, és azt, hogy a merénylet után három nap alatt összehozták az újságot. Sírva rajzoltak. Egy ilyen dolgot senki nem úszhat meg ép lélekkel. Ők is mindenekelőtt emberek, s csak utána újságírók meg karikaturisták - mondta Christophe Thévenet, a lap ügyvédje a Libérationnak.
Egyelőre az sem egyértelmű, mi lesz a lap tőkéjével. Charb, a megölt lapigazgató negyven százalékos tulajdonosa volt az újságnak. Ugyanekkora részesedéssel rendelkezik a merényletet túlélő Riss karikaturista, aki várhatóan átveszi a lap irányítását. Rajtuk kívül Eric Portheault gazdasági igazgatónak van még részesedése, valamint a támadásban megölt Cabunak és Bernard Marisnak.

A szerkesztőség a támadást követően a Libération székházába költözött be, de a lap szerint nem lehet tudni, meddig maradnak ott, s az újabb lapszámon kikkel fognak együtt dolgozni.
Az elmúlt napokban nem nagyon jártak be, csak néhányan, akik a napi ügyeket intézik és átnézik a postát. De szerdán már tartottak szerkesztőségi ülést. Semmi nem szivárgott ki... 
Az első napok médiakitettsége után a szerkesztőség a diszkréció mellett döntött: fáradtak, gyászolnak, tele vannak sérülésekkel, bizonytalanságokkal. A szatirikus lap vezetősége mindenesetre ugyanazt az üzenetet ismételgeti: egyetlen dolog biztos, a Charlie Hebdo folytatódni fog - írta a Libération, amely szerint csak február közepén várható újabb lapszám.
A Le Parisien szerint február 11-én fog megjelenni a következő újság.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI