2015. január 7., szerda

Mészárlás egy párizsi lap székházában

Az utóbbi 40 év legsúlyosabb franciaországi terrorcselekményét követték el szerdán Párizsban ismeretlen, vélhetően iszlamista fegyveresek, akik tíz újságírót és két rendőrt agyonlőttek az egyebek mellett az iszlamista fundamentalistákon is gyakran élcelődő Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi székháza elleni támadásban. 


fegyveres támadás, terrorista támadás, terrorakció, lövöldözés, Párizs, Franciaország, Charlie Hebdo,

A francia hatóságok elvesztették a merénylők nyomát - kilétük egyelőre ismeretlen -, de nagy erőkkel keresik őket.

A terroristák agyonlőttek két rendőrt, az egyiket az épületben, a másikat a ház előtt, valamint autójukkal elütöttek egy gyalogost. A halálos áldozatok között van a lap négy híres karikaturistája, a főszerkesztő Stéphane Charbonnier (közismertebb nevén Charb), valamint a Cabu, Wolinski és Tignous név alatt publikáló szerzők is. A támadásban hét ember megsebesült, közülük négyen válságos állapotban vannak.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy 11 óra 30 perckor fekete csuklyás, Kalasnyikov gépkarabélyokkal felfegyverkezett férfiak léptek be a lap székházába, ezután mintegy harminc lövés hallatszott tíz perc alatt. Szemtanúk szerint a fegyveresek azt kiáltozták, hogy „Megbosszultuk a prófétát”. A támadásról valaki egy szomszédos ház tetejéről videofelvételt készített, amelyen egy férfi azt kiáltozza, hogy „Allah Akbar!” (Allah a legnagyobb).

Charlie Hebdo, fegyveres támadás, Franciaország, lövöldözés, Párizs, terrorakció, terrorista támadás,
A korábbi értesülésekkel szemben nem két, hanem három ember vett részt a terrortámadásban
Francois Hollande elnök már felkereste a támadás helyszínét Párizs keleti részében, és megerősítette a halottakról és sebesültekről szóló híreket, ugyanakkor kijelentette, az elmúlt időszakban több terrorista támadást is sikerült meghiúsítani Franciaország területén.

Hollande terrortámadásnak minősítette az akciót. „Kétségkívül terrortámadást hajtottak végre” - jelentette ki a helyszínen. Közölte: délután kettőkor rendkívüli ülést tart a kormány. Időközben a legmagasabb fokozatra emelték a készültségi szintet a főváros térségében a fegyveres akció miatt.

fegyveres támadás, terrorista támadás, terrorakció, lövöldözés, Párizs, Franciaország, Charlie Hebdo,

A lap egyik munkatársa engedte be az épületbe a terroristákat

A Charlie Hebdo egyik munkatársa engedte be a vállalat párizsi székházába a terroristákat.


Corinne Rey, a lap egyik karikaturistája elmondta, hogy éppen vissza akart térni a szerkesztőségbe, amikor az épület zárt, számkóddal védett kapuja előtt szembetalálta magát a csuklyás fegyveresekkel, akik rákényszerítették, hogy beengedje őket. A terroristák a beszámoló szerint folyékonyan beszéltek franciául, és azt állították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai.
A fegyveresek egyenesen a lap főszerkesztője, Stéphane Charbonnier, közismertebb nevén Charb felé tartottak, és agyonlőtték őt, valamint az őt kísérő rendőrségi testőrt is - mondta Corinne Rey a L'Humanité című politikai napilapnak adott interjújában, hozzátéve, hogy a lövöldözés nagyjából öt percig tartott.
A terroristák tíz újságíróval és két rendőrrel végeztek. A második rendőr később, kerékpárral érkezett a helyszínre. A merénylők információk szerint a fegyveresek Párizs északi részébe hajtottak, ahol autót cseréltek.

Meglepő „szakszerűség”

A hetilap elleni terrortámadás elkövetői meglepő „szakszerűséggel” hajtották végre gyilkos akciójukat, a szemtanúk által mobiltelefonon készített felvételekből kiderül, hogy alapos katonai kiképzésben részesültek - idézett párizsi rendőrségi szakértőket az AFP.
A francia hírügynökségnek nyilatkozók szerint az elkövetőket a profi gyilkosokra jellemző nyugodt, határozott és hatékony cselekvés jellemezte. Az említett felvételek arról tanúskodnak, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás gondosan előkészített és megtervezett volt.

Meglepő „szakszerűséggel” hajtották végre akciójukat - vélik a szakértők, utalva például arra, ahogyan Kalasnyikov gépkarabélyaikat szorosan a testükhöz szorították, majd célzott, nem pedig sorozatlövéseket adtak le. Szembeszökő az is, milyen hidegvérrel öltek, minden jel arra utal, hogy alapos, katonai típusú kiképzést kaptak Szíriában, Irakban, vagy bárhol máshol, akár francia földön is - tették hozzá.

A tettesek rendkívül nyugodtak voltak már az érkezéskor is. Pedig először eltévesztették a címet, az utcában a 6. szám alatt álltak meg, amely a hetilap egyik kiegészítő részlegének ad otthont, maga a szerkesztőség a 10. szám alatt található, s a terroristák - felismerve a hibát - higgadtan sétáltak oda.

Egy másik - ugyancsak mobiltelefonos filmfelvétel - azt mutatja, milyen jól felszereltek voltak az elkövetők: fekete egyenruhát, álarcot, sportcipőt, tárakat tartó mellényeket viseltek, ez utóbbi alatt talán golyóálló mellényt hordtak.

Kegyetlenségüket bizonyítja az a felvétel, amely szerint indulásuk pillanatában észrevettek egy biciklin érkező rendőrt, kiszálltak az autójukból, és lelőtték őt. Ezután az egyik terrorista a még mozgó áldozat fejébe eresztett egy lövedéket, majd különösebb sietség nélkül visszaültek az autóba.

Az egyelőre azonosítatlan elkövetők menekülés közben egy autóssal ütköztek, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

A The Guardian című brit napilap információi szerint a terroristák ezután Párizs északi részébe hajtottak, ahol fegyverrel autója átadására kényszerítettek egy férfit. A francia hatóságok elvesztették a merénylők nyomát. A rajtaütésben Francois Molins párizsi főügyész szerda esti közlése szerint tizenegyen megsebesültek.

Bosszú volt a támadás

A támadás kapcsán úgy tűnik, hogy a gyilkosok többek között az Iszlám Állam nevű radikális iszlamista csoport által adott utasításokat követik, és az újság által 2006-ban megjelentetett Mohamed-karikatúrák miatti bosszújukat teljesítik be.


A hetilapot közel kilenc éve fenyegetik a radikális iszlamisták, az elmúlt hónapokban pedig dzsihadisták és közel-keleti iszlamista vezetők szólították fel az önkénteseket, hogy támadjanak Franciaországra, amiért a francia hadsereg több helyszínen is részt vesz hadműveletekben.

Irakban Franciaország a nemzetközi koalíció által az Iszlám Állam ellen végrehajtott légicsapásokban vesz részt. Afrikában a Barkhane-hadművelet keretében 3000 katonáját vonultatta fel a Száhel-övezetben.

„Nyilvánvaló, hogy már a Mohamed-karikatúrák első megjelentetése óta jelképpé, célponttá vált a Charlie Hebdo” - mondta az AFP francia hírügynökségnek Louis Caprioli, a DST (francia belbiztonsági szolgálat) terrorelhárító részlegének volt vezetője.
Soha nem felejtették el és nem bocsátották meg, amit a legsúlyosabb sértésnek tekintettek. A célpont kiválasztása jelképes: világiakra támadnak, akik gúnyt mertek űzni a prófétából. A szemükben ez isteni bosszúállás.
Az iszlamista terroristáknak hosszú az emlékezetük, amikor célpontot választanak, és nem térnek el tőle az évek során - hangsúlyozza valamennyi szakértő. Így támadtak rá kétszer is a New York-i Világkereskedelmi Központ toronyházaira.

A nemzetközi közösség elítélte a terrortámadást

A Fehér Ház a leghatározottabban elítélte a rajtaütést és együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok és a sebesültek családjaival. Josh Earnest szóvivő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Franciaországnak az ügyben.

A szerdai vérengzést Vlagyimir Putyin orosz elnök is határozottan elítélte, és megerősítette: kész a jövőben is aktívan együttműködni a terrorveszély elleni harcban. Előzőleg Putyin szóvivője közölte, hogy az orosz elnök „kifejezte mély részvétét az áldozatok hozzátartozóival, a párizsiakkal és valamennyi franciával”.

A német kancellár a történtek kapcsán kijelentette, hogy ez az „iszonyatos” terrorcselekmény nemcsak francia polgárok élete és Franciaország biztonsága ellen irányult, hanem „támadást jelent a vélemény- és a sajtószabadság, a szabad, demokratikus kultúra egyik alapeleme ellen”. Angela Merkel hozzátette: ezekben a „nehéz órákban szorosan francia barátaink mellett állunk”.

David Cameron brit kormányfő felháborítónak nevezte a rajtaütést és támogatásáról biztosította Franciaországot a terrorizmus elleni küzdelemben.
A Párizsban elkövetett gyilkosságok felháborítóak. A francia nép oldalán állunk a terrorizmus elleni harcban és a sajtószabadság védelméért folytatott küzdelemben - írta Twitter-üzenetében a politikus.
Részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Áder János államfő is.

Tízezrek vonultak az utcára a Charlie Hebdo melletti szolidaritás jegyében Franciaországban

A vonulók kifejezik szolidaritásukat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilappal, amelynek székházát napközben tizenkét halálos áldozatot követelő terrortámadás érte.


Párizs központjában, nem messze a vérengzés színhelyétől, a République téren több mint ötezren gyűltek össze a koraesti órákban, hogy kiálljanak a szólásszabadság mellett.

A tömegben egyesek a lap karikatúráit ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, mások ceruzákat és tollakat emeltek a magasba a sajtószabadságot jelképezendő.

Lyonban és Toulouse-ban a hatóságok becslése szerint több mint tízezren lepték el az utcákat, tiltakozva a terrorcselekmény ellen és kiállva a szólásszabadság jelképévé vált lap mellett.

Nem ez volt az első támadás a lap ellen

A francia hetilap évek óta támadások kereszttüzében áll, munkatársait az elmúlt években többször érték halálos fenyegetések, irodája és honlapja ellen több támadást is elkövettek.


A BBC brit közszolgálati televízió honlapján megjegyzi, hogy Stephan Charbonnier-t, avagy Charbot, a lap igazgatóját folyamatosan testőrök védik és többször kapott halálos fenyegetést. A Telegraph című brit napilap úgy tudja, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2013-ban vérdíjat tűzött ki Charbra, iszlamista honlapokon pedig nemrégiben a lefejezésére buzdítottak.

A szerdánként megjelenő magazin senkit sem kímélő, nonkonformista, a katolicizmust, az iszlámot, a zsidóságot meg a szélsőbaloldalt egyaránt kifigurázó hangvételét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Twitter-oldalán közzétett legutóbbi bejegyzéseinek egyike a rettegett Abu Bakr al-Baghdadit, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet célozta meg.

Charlie Hebdo, fegyveres támadás, Franciaország, lövöldözés, Párizs, terrorakció, terrorista támadás,
A 45 ezer példányban megjelentetett magazin e heti borítóképén Michel Houellebecq, a botránykönyveiről ismert francia író szerepel, akinek Behódolás (Soumission) című könyve ugyancsak január 7-én jelent meg, s már kiadása előtt óriási vihart kavart. A közeljövőben játszódó történet szerint ugyanis egy radikális muszlim politikus foglalja el a francia államfői posztot.

2006-ban számos muzulmánt feldühített a Charlie Hebdo, miután az eredetileg a Jyllands-Posten dán napilap által közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat a francia lap is közzétette, megtoldva saját rajzaival. Válaszul Molotov-koktélt dobtak a magazin párizsi irodájára.

2011 novemberében ismét hasonló támadás érte a lap irodáját, valamint hackerek indítottak akciót a honlapja ellen, feltehetően válaszul arra, hogy a magazin Charia Hebdo néven különkiadást jelentetett meg, s Mohamed prófétát a szám "társfőszerkesztőjeként" jelölte meg.

2012. szeptember 19-én a szatirikus hetilap ismételten Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Aznap újabb hackertámadás érte a magazin honlapját. A karikatúrák olajat öntöttek a tűzre, mivel nem sokkal korábban Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai amatőr film jelent meg, amely világszerte felbőszítette az iszlám híveit. A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva 2012. szeptember 21-én, a péntek déli muzulmán ima idején húsz országban ideiglenesen zárva tartottak a francia diplomáciai képviseletek és iskolák.

vhegy/MTI/AFP
Fotók: Philippe Dupeyrat/AFP