2015. január 4., vasárnap

AirAsia: újabb törzsdarabokat találtak

Összesen hat nagyobb törzsdarabot találtak az indonéziai hatóságok a Jávai-tenger fenekén, Kalimantan partjaitól mintegy 170 kilométerre, a legnagyobb közülük 18 méter hosszú, 5,4 méter széles. 


AirAsia, légi katasztrófa, QZ 8501, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
A gép lezuhanása óta 34 holttestet találtak meg a tengerben. Fotó: Massulis Mbasan/EPA
A gép fekete dobozainak helyét még nem tudták meghatározni, mivel a környéken erős a hajóforgalom, amely nagy háttérzajt okoz, és lehetetlenné teszi a berendezések jelének észlelését.

Az elmúlt napokban az erős hullámzás és szél akadályozta a kutatást, de vasárnap lecsendesedett a tenger, a nap folyamán búvárok ereszkedtek le a mélybe, hogy felvételeket készítsenek a roncsokról. Mintegy kilencven indonéz és orosz búvár merült alá 15 fős csoportokban, harminc-harminc percen át fogják filmezni a roncsokat. A műveletben 20 repülő és helikopter, valamint 27 indonéz, japán, szingapúri, maláj és amerikai hajó vesz részt.

A szélsőséges időjárási körülmények okozhatták a tragédiát

A szakértők leginkább a térségben uralkodó ítéletidővel hozták kapcsolatba a tragédiát, valószínűsítették, hogy a gép viharzónába került.


AirAsia, légi katasztrófa, QZ 8501, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
2014. július 2-i kép, amelyen az AirAsia malajziai légitársaság A320-200-as gépe látható. Egy ezzel azonos típusú gép zuhant le. Fotó: Ahmad Yusni/EPA
Ezt megerősítette vasárnap az indonéziai meteorológiai szolgálat is, miután kielemezte a tragédia idején rögzített időjárási adatokat: a legvalószínűbb magyarázat az, hogy lejegesedtek és meghibásodtak a hajtóművek, miután a gép berepült egy viharfelhőbe.

A pilóta nem adott le vészjelzést, de közvetlenül az eltűnés előtt engedélyt kért a repülésirányítóktól arra, hogy nagyobb magasságba emelje a gépet. Az engedély megadása azonban váratott magára, mert zsúfolt volt ott a légi forgalom.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között repült.
Forrás: MTI | BBC