2015. január 23., péntek

Megszólalt a Heineken a nemlétező Székelyföld-ügyében

Reagált honlapján a Heineken Románia az interneten végigsöprő bojkott-hullámra.


Heineken, Heineken Romania, Heineken-bojkott, Igazi Csíki Sör, Székelyföld, márkanévvita, szellemi tulajdon,

A kétnyelvű állásfoglalásban a holland mamutvállalat szóvivője ismerteti a Csíki Sör Manufaktúra ellen indított jogi eljárást kiváltó okokat, leszögezve ugyanakkor, hogy a kultúrák sokszínűségének tiszteletben tartása a csoport egyik alapértéke, és hogy a vállalat más színben történő feltüntetése hibás és félrevezető.

A közleményben a szóvivő már nem a nagy felháborodást kiváltó, elvetemült „úgynevezett Székelyföld” hivatkozást használja, amikor a régiót említi, mind a magyar, mind a román nyelvű kommünikében Székelyföld, Ținutul Secuiesc megnevezés szerepel.

A vállalat szóvivője a következőket nyilatkozta:
Tiszteletben tartjuk és értékeljük a kultúrák sokszínűségét és azon vidékek lakóit, ahol jelen vagyunk. Több mint 40 éve, hogy a csíkszeredai sörgyárunk aktív részese a helyi közösségnek, támogatja azt és tiszteletben tartja hagyományait és kulturális örökségét. 
Jelenleg több mint 400 Székelyföldön élő alkalmazottunk dolgozik a csíkszeredai és marosvásárhelyi sörgyárunkban, melyek a helyi fogyasztók körében kedvelt sörfajtákat gyártanak.
A szóvivő hangsúlyozta, a sörgyártókkal folytatott több évtizedes versenyük megtanította őket arra, hogy értékeljék, sőt segítsék a tisztességes versenyt, támogassák az iparág helyi és nemzeti sokszínűségét, de nem hunyhatnak szemet afölött, hogy egy konkurens vállalat eltulajdonítja egyik védjegyüket.
Nem fogadjuk el a tisztességtelen versenyt, vagy azt, hogy egyik márkanevünket egy másik vállalat fogyasztóink megtévesztésére használja. A Csiki Sör ellen indított jogi eljárás célja kizárólag az, hogy védje a Ciuc sör védjegyét és annak fogyasztóit – akik az elmúlt 40 év során szoros kapcsolatba kerültek a Ciuc márkával.
A Heineken romániai leányvállalata a márkanév feltételezett ellopása miatt perelte be az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni üzemet. A peres beadványban úgy fogalmaznak: az általuk 2003 óta birtokolt Ciuc Premium sörmárkát az erdélyi magyarok a kezdetektől fogva csíki sörnek nevezték, ezért a megnevezés, még ha más nyelven is, de őket illeti. A Hargita Megyei Törvényszék decemberben elutasította a keresetet. A Heineken ezután fellebbezett, de a per áthelyezését kérte, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla - itt kellene döntés szülessen a fellebbezésről - nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert.

Már ez is elég volt ahhoz, hogy a székelyek zsebében nyíljanak a bicskák, a vádiratban használt, Székelyföld földrajzi és kulturális egységét tagadó „az úgynevezett Székelyföld” utalással azonban a Heineken végképp kihúzta a gyufát.

A méltán felháborodott székelyföldiek gyorsan reagáltak: a sepsiszentgyörgyi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai létrehoztak a Facebookon egy, a Heineken termékeit bojkottáló, és egyben a Csíki Sör fogyasztása mellett erősen elkötelezett oldalt, amely pár óra alatt hatalmas népszerűségre tett szert, kedvelőinek száma mostanra meghaladta a hatezret.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Kép forrása: Heineken