2015. január 31., szombat

Markó Béla félszájjal elismerte az RMDSZ kudarcát

A kolozsvári magyar operában tartott gálán ünnepelte megalapítása 25. évfordulóját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.


RMDSZ, RMDSZ 25, Markó Béla, Kelemen Hunor, magyarság, Románia, kisebbségi jogok
Markó Béla. Banga Előd-Ernő felvétele
A szövetség volt és jelenlegi vezetői azt hangsúlyozták a rendezvényen, hogy a romániai magyarságnak ma már van mit veszítenie.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke hosszasan idézett abból a szándéknyilatkozatból, amelyet az RMDSZ alapítói 1990. január 13-án fogalmaztak meg. Megállapította, az akkor megfogalmazott célok ma is érvényesek.

Azt tartotta viszont jelentős különbségnek, hogy míg az erdélyi magyarságnak 25 évvel ezelőtt nem volt vesztenivalója, ma már van, hiszen ez idő alatt az RMDSZ-nek jogokat sikerült kivívnia, részben sikerült visszaszerezni az államosított egyházi, közösségi vagyont, és intézményhálózatot sikerült kiépíteni.
Azzal az elégtétellel vagyok itt, hogy amit tőlünk el akarnak venni, iskolát, himnuszt, azt mi vívtuk ki - jelentette ki Markó Béla.
Reményik Sándor versét átköltve kijelentette, az elmúlt 25 év feljogosítja a közösséget arra, hogy ne hagyja az iskolát, a templomot, az egyetemet, a színházakat, a zászlót, a himnuszt, a magyar feliratokat, a szólásszabadságot, a visszaszerzett javait.

RMDSZ, RMDSZ 25, Markó Béla, Kelemen Hunor, magyarság, Románia, kisebbségi jogok,
Kelemen Hunor
Banga Előd-Ernő felvétele
Kelemen Hunor, a szövetség jelenlegi elnöke arról beszélt, hogy az RMDSZ teljesítményét az elért eredményekhez is, és a kezdeti álmokhoz, vágyakhoz is lehet viszonyítani. Jelentősnek találta a szövetség megvalósításait, de kitért  az RMDSZ elégedetlenségét kiváltó eseményekre is.

A közönség tapsát váltotta ki azzal, hogy a Nagy Zsolt volt távközlési miniszterre, és tanácsadójára, Kerekes Gáborra kirótt börtönbüntetést igazságtalannak nevezte, és szolidaritásvállalásra biztatott.

Az a mi nagy feladatunk, hogy úgy dolgozzunk, úgy építsük a közösséget tömbben, vegyes vidéken és szórványban egyaránt, hogy szülőföldjén találja meg az egyéni és családi jövőjéhez vezető utat minden magyar ember – fogalmazott Kelemen Hunor.
Az ünnepség keretében az RMDSZ életműdíjat adott át Kántor Lajos kolozsvári irodalomkritikusnak, és a kortárs erdélyi magyar kultúráért díjjal tüntette ki Bogdán Zsolt színművészt, Bartha Ciupe Ernő képzőművészt és Jánk Károly költőt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Képek forrása: Facebook/RMDSZ