2015. január 7., szerda

Magyarország megtanítja románul a székelyeket

A Krónika szerdai vezércikke szerint Magyarország átvállalta Romániától annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székely fiatalokat.


Románia, Magyarország, oktatás, érettségi felkészítő, román nyelvtanulás, magyarság, góbéságok, székely furfang
Még több hasonló viccért kattintson az ábrára!
Az napilap vezércikkírója ekképpen értelmezte a hétfőn bejelentett programot, amely keretében a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 850 székelyföldi fiatalnak tartanak ingyenes felkészítőt az érettségire, többségüknek az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, román nyelvből és irodalomból.

Rostás Szabolcs szerint Magyarország azért kénytelen olyan feladatot magára vállalni, amely a román állam felelőssége és kötelessége lenne, mert Románia nem viselkedik felelősen a saját állampolgáraival szemben.

A lap felidézi, az erdélyi magyar szakmai és politikai szervezetek folyamatos igénye, sőt Traian Băsescu ex-államfő ez irányú helyeslése ellenére a román nyelvet továbbra is anyanyelvként tanítják a kisebbségi diákok számára, olyan tanterv és tankönyvek alapján, amelyek lehetetlenné teszik az állam nyelvének hatékony és viszonylag könnyű elsajátítását.

A romániai iskolákban jelenleg csak az iskolai felkészítő osztályban, valamint az első és második elemi osztályban tanítják más-más tanterv és tankönyvek szerint a román nyelvet a román és a nem román anyanyelvű gyermekeknek. A továbbiakban a tanterv, a tananyag és a követelményrendszer is azonos.

A tömbben élő székelyföldi magyar gyermekek jelentős hányada csak az iskolai tanórákon találkozik a román nyelvvel, és nem képes felvenni a versenyt az érettségi vizsgán a román anyanyelvűekkel. Ezért évek óta a székelyföldi megyékben a legrosszabbak az érettségi eredmények. A sikertelenül vizsgázó fiatalok többségét pedig román nyelvből és irodalomból buktatják meg.
Miközben a kisebbségi fiatalok elé éppen a román állam gördít akadályt – egyértelműen hátrányos helyzetbe sodorva őket –, a többségi társadalom menetrendszerűen felháborodik, ha a magyarok törik a román nyelvet - állapítja meg a cikkíró
Rostás szerint a román nyelv tanulásához nyújtott segítséggel a magyar állam gyakorlatilag az erdélyi magyarok romániai beilleszkedését ösztönzi, rácáfolva az Erdély elszakítását vizionáló többségi félelmekre.
Jó lenne, ha Budapest szokatlan, de jó szándékú kezdeményezése Bukarestet is ráébresztené a helyzet visszásságára és a saját felelősségére - fogalmazta meg szerdai vezércikkében a Krónika.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Krónika | MTI