2015. január 8., csütörtök

Ma reggel még a higany is megfagyott

Hogy Önöknek ne kelljen, kielemeztük és elhoztuk a romániai Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közölt legfrissebb fagymérsékleti adatokat. 


Bodzaforduló, Brassó, Erdély, fagy, időjárás, Románia, Székelyföld, tél,
Országos figyelmeztetést adott ki csütörtökön a hideg miatt a meteorológiai intézet
Elöljáróban csak annyit: szibériai eredetű rendkívül hideg léghullámok csapkodnak a fejünk felett, melyek elsősorban Székelyföldet és a szomszédságában levő Brassó megyét szállták meg.

A Kovászna megyei Bodzafordulón ma reggel sokkal hidegebb volt, mint tegnap - csütörtök hajnalban itt mínusz 32,7 Celsius fokot mértek* -, mégsem a „kis Szibériának” is nevezett, román többségű székelyföldi kisváros volt az ország hideg pólusa.

Ez a „kiváltság” ma a brassóiaké: a Cenk alatti városban nyolc órakor mínusz 33,1 Celsius fokig merészkedett lesüllyedni a hőmérő higanyszála. Egész Romániát uralták a vaskos mínuszok, a tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értékeit mérték csütörtökön reggel az országban.
További fagyértékek:
  • Sepsiszentgyörgy -27 ºC
  • Csíkszereda -29 ºC
  • Gyergyóalfalu - 26 ºC
  • Kézdivásárhely -24,1 ºC
  • Székelyudvarhely -21 ºC
  • Bukarest -20 ºC
  • Nagyszeben -18,6 ºC
  • Marosvásárhely -18,2 ºC
  • Kolozsvár -15 ºC

Erdély, Brassó, Románia, időjárás, fagy, tél, Bodzaforduló, Székelyföld,
Románia fagytérképe
A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint péntek reggelig tart a rendkívül hideg idő - a következő éjszaka még hidegebb lesz! -, de ez várhatóan nem lesz tartós, szombattól jelentős felmelegedés várható. Az enyhülés azonban bőséges havazással és viharos széllökésekkel érkezik, a szél erőssége helyenként elérheti a 80 km/h sebességet is. Az ország nyugati térségében esőre, havas- és ónos esőre lehet számítani.

A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius fok volt. Ezt 1942 január 25-én mérték a Brassó megyei Botfaluban. Székelyföldön a leghidegebb 1985-ben volt, akkor Csíkszeredában mínusz 38,4 Celsius fokot regisztráltak.

* Egyes források szerint Bodzafordulón mínusz 34 Celsius fok volt ma reggel. A fenti adatokat a romániai Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tette közzé honlapján, csütörtökön reggel nyolc órakor. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Fotó: Gabriel Pantiru/Mediafax