2015. január 17., szombat

Lészen reptér! (Háromszéken es)

Megjelent a Háromszék napilap január 23-i számában.


A héten bombaként robbant a hír, hogy Hargita megyében nem egy, hanem egyenesen két, ismétlem: két, mondom kettő darab repülőtér építését helyezték kilátásba.Az egyikről Borboly Csaba, megyei főmufti, a másikról, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ajándékáról pedig Szász Jenő, Székelyudvarhely ex-polgármestere, A Viktor jó barátja számolt be a nagyérdeműnek.

Ha eme repülőterekről a büdös életben nem fog felszállni egy papírrepülő sem, egyvalamire már így, projektkorukban is jók voltak: kicsit sarokba szorították az írott és elektronikus sajtó címpapjait napok óta túszul ejtő möszjő 'Ebdót.

A bejelentéseket követően a legendásan „összetartó” székelyek, megfeledkezvén a szintén legendás „Ajándék lónak ne nézd a fogát!”-mondásról, reflexszerűen elkezdtek vagdalózni az álmodni és ámítani merészelők irányába, hogy aszongya: „A két szék közül a fapad alá esünk!”, „Minek kettő, nekünk egy es elég?!”, „Esszesiccsük a zerőnköt!”, és így tovább.

Nos, az elsőre talán kissé utópisztikusnak tűnő székelyföldi repülőterek megvalósítását Borboly és Szász komolyan gondolják; hangsúlyozták, aláhúzták és megerősítették, hogy Csíkországban akkor is lesznek repterek, ha vénasszonyok potyognak az égből.

A bejelentés kissé váratlanul és felkészületlenül érte a háromszéki vonalat, mire Antal „valamiről nehogy lemaradjak” Árpád és Tamás „valamiből nehogy kimaradjak” Sándor észbe kaptak, a Hargita repülőtér látványterve is bemutatásra került, sa a székelyek immá' nyitott szemmel álmodozhattak arról, hogy a jelentkezési pult fölött rovásírással olvashatják: Csekin.

Tamást és Antalt azonban kőkemény fából faragták, némi taktikai megbeszélés után bemutatták a sajtónak az általuk vizionált halaszthatatlan infrastrukturális fejlesztések látványterveit, és kettő-nullás hátrányból feltápászkodva végül négyre nyerték a HAR-KOV látvány-összecsapást.

Háromszék fapados repülőterét Sepsiszentgyörgy központjában, az Erzsébet park helyén építenék meg. Itt már kivágták a lábatlankodó fák egy részét, s szó van arról, hogy odébb gurítják a Honvéd emlékművet, a katolikus és unitárius templomokat is, mert a repülőgépek fel- és leszállását nem akadályozhatja sem ember, sem Isten. 2-1.

Helyén marad a szovjet obeliszk, mellette húzzák fel az irányítótornyot, és marad, de más szerepet kap a parkbéli tavacska is; a tervek szerint, a díszhalak kilakoltatása és a Debren–Fekete-tenger csatorna megépítése után a Nevenincs tó nemzetközi nagyhajók kikötésére lesz alkalmas. 2-2.

Háromszék nemzetközi repülőterét Rétyen, a tó helyén építik majd meg. Ez lesz a Kovászna Megyei Tanács ajándéka az osztrák népnek. Kicsit szerényebb és szegényesebb, mint a Holzindustrie Schweighofer nevű favágóhíd, de remélik a székelyekkel ellentétben sógorék a fenti mondás, illetve a „Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!” bibliai üzenet szellemében bontják ki az ajándékot. 2-3.

Tamás és Antal itt akár be is fejezhették volna a turisták, vállalkozók és stratégiai befektetők százezreit mágnesként Háromszékre vonzó fejlesztések bemutatását, ők azonban a győzelem biztosítása érdekében még előhúztak egy kártyát tarsolyukból - ehhez már készült látványterv is (fotó) -, ami garantáltan, jó hosszú ideig biztosítja számukra a címlapokon való szereplést és az aranybetűs bejegyzést városunk és megyénk, pártunk és népünk történelmébe: a város határában levő 65 hektáros használaton kívüli lőtér helyén Disneyland létesül. 2-4. Erre varrjon gombot valaki, bárki, akárki!
Kerekes Gyula
Rajz © Hunika, 4 éves

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.