2015. január 19., hétfő

Lépéselőnyben a gazdagok: egy százalékuknak több van, mint a többinek együttvéve

2016-ra a világ leggazdagabb egy százalékának kezében lesz a globális összlakosság együttes vagyonának több mint fele - közölte a szerdán kezdődő davosi világgazdasági fórum előtt az Oxfam.


Credit Suisse, Forbes, gazdaság, társadalmi egyenlőtlenség, Oxfam, szegénység, világgazdaság,
Lépéselőnyben. Deli Barna felvétele
A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő szervezet amerikai csoportja a Credit Suisse globális vagyonról szóló jelentését, valamint a Forbes magazin milliárdosokat számba vevő listáját használta a tanulmány elkészítéséhez.
Az egyenlőtlenség megdöbbentő mértéket ölt a világban. A leggazdagabbak és a többiek közötti szakadék egyre nagyobb lesz, és ez hátráltatja a szegénység elleni globális harcot - fogalmazott közleményében Winnie Byanyima, az Oxfam igazgatója, a davosi fórum társelnöke.
Emlékeztetett arra, hogy kilencből egy embernek nem jut elég ennivaló, és több mint egymilliárd ember még mindig kevesebb mint napi 1,25 dollárból tengődik.
Valóban olyan világban akarunk élni, amelyben egy százaléknak több van, mint a többinek együttvéve? - tette fel a kérdést.
A legtehetősebbek 2014-ben a javak 48 százalékát birtokolták. 2009-ben még 44 százalék volt ez az arány, 2016-ra viszont 50 százalék fölé emelkedik az előrejelzések szerint.

A világ dollármilliárdosai ötödének vannak érdekeltségei a pénzügyi és a biztosítási szektorban. Az ő vagyonuk 11 százalékkal gyarapodott a tavalyi évben - derült ki a jelentésből. A gyógyszeriparban és az egészségügyi szektorban tevékenykedő milliárdosok vagyona még nagyobb mértékben, 47 százalékkal bővült.

„Az Oxfam aggódik amiatt, hogy e szektorok lobbiereje jelentős akadályt gördíthet az adóreformok elé szerte a világon” - emelte ki közleményében a szervezet, amely szerint a két említett ágazat több mint egymilliárd dollárt fordított lobbitevékenységre Brüsszelben és Washingtonban.

A csoport az adóelkerülés elleni fellépést, az ingyenes közszolgáltatásokba való jelentősebb beruházást és adóreformot szorgalmaz a problémák kezelésére.

Tavaly az Oxfam arról szóló jelentést adott ki, hogy a világ leggazdagabb 85 embere akkora vagyonnal rendelkezik, mint a bolygó lakossága szegényebbik fele - 3,5 milliárd ember - együttvéve. Ez a szám azóta 80-ra csökkent. 2010-ben még 388 volt - írta a szervezet, amely drámai változásként jellemezte a folyamatot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI | A fotó forrása: Facebook/Magyar Református Szeretetszolgálat