2015. január 5., hétfő

Lebontották Barcsay Ákos erdélyi fejedelem dévai emlékoszlopát

A dévai polgármesteri hivatal egy bírósági ítéletnek megfelelően lebontatta Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopát, amelyet 2011 novemberében állítottak fel Déva régi főterén. Barcsay Ákos 1658 és 1660 között volt Erdély fejedelme.


Az emlékoszlopot 2011. november 12-én, a magyar szórvány napján leplezte le Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, akkori művelődési miniszter
Az önkormányzat megbízásából eljáró munkások december 29-én este bontották le és szállították ismeretlen helyre az emlékoszlopot.

A hivatal a Gyulafehérvári Táblabíróság által kimondott jogerős ítéletnek megfelelően járt el. A táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az emlékmű felállításánál nem tartották be a törvény által előírt engedélyezési folyamatot.

Az emlékműállítást egy dévai polgár kifogásolta a bíróságon, aki elsősorban azt sérelmezte, hogy az emlékmű Déva vára egykori tulajdonosaként tesz említést Barcsay Ákos fejedelemről.

A polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, egyelőre biztonságba helyezték a kőoszlop elemeit, és keresik a módját annak, hogy valamikor újra felállíthassák egy másik, még ki nem választott helyszínen. A városháza nem indítja újra az engedélyezési folyamatot arra a helyszínre, amelyen az emlékmű az elmúlt három évben állt. Az új helyszínről a dévai magyar közösség képviselőivel is tanácskoznak.

Az oszlop köveit a Déva közelében fekvő Kisbarcsán, a hajdani Barcsay-birtokon egy kukoricásban találták meg. A lépcsőzetes kőoszlopot Dézsi Attila korábbi Hunyad megyei prefektus közbenjárására restaurálták és állították fel Déva régi központjában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
A fotó forrása: RMDSZ