2015. január 19., hétfő

Kitüntették Haáz Sándort a Szentegyházi Gyermekfilharmónia alapítóját

Haáz Sándor, Szentegyházi Gyermekfilharmónia, kultúra, magyarság, Németh Géza Egyesület, Szentegyháza, magyar kultúra napja,
Mester és tanítványa

Haáz Sándor tanár, karnagy kapta idén a csíkszeredai Németh Géza Egyesület emlékdíját: az elismerést vasárnap adták át a csíkszeredai református templomban a magyar kultúra napja alkalmából. 


„Fili” megalapítója sok évtizedes közösségi tevékenységével érdemelte ki az elismerést. A korábbi gyakorlatnak megfelelően ugyanabban a díjban részesült a kitüntetett pedagógus egy tanítványa is. A 17 éves szentegyházi Dániel Kingát, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Iskola diákját, Hargita megye egyik legjobb énekesének nevezte Haáz Sándor.
Évek óta szerettem volna itt látni Haáz Sándort, hiszen lenyűgöző számunkra, amit végez. És nem csak a gyermekfilharmóniára gondolok, hanem arra a hatalmas közösségi tevékenységre is, amit Szentegyházán valósít meg – mondta a díjátadón Csikós Klára, a Németh Géza Egyesület elnöke.
Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja úgy vélekedett: a gyermekfilharmónia több egy kulturális jelenségnél.
Azok, aakik részesévé váltak a gyermekfilharmóniának, nemcsak a zenére és az egymásra hangolódást tapasztalták meg, de ez a képesség az életüket, az embertársi kapcsolataikat is meghatározta, illetve meghatározza - mutatott rá a főkonzul.
Nagy Eszter, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola magyar szakos tanárnője laudációjában a gyermekfilharmónia hagyományőrző szerepéről beszélt.
Külön tisztelet a tanár úrnak azért, hogy zenei anyanyelvünk, tehát az anyanyelv ápolására, a legnemesebb hagyományaink őrzésére nevel, és nemcsak a gyermekközösséget, hanem annak szűkebb és tágabb környezetét is – emelte ki.
A Németh Géza Egyesület a millennium évében alapított díjával a magyar kultúra megőrzéséért tevékenykedő pedagógusok munkáját ismeri el évről évre.

A magyar kultúra napjához legközelebb eső vasárnap megszervezett díjátadó ünnepséget hagyományosan a csíkszeredai református templomban tartják.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Székelyhon 
Fotó: fili.hu